'Vruchteloze' gesprekken tussen Renault en Mitsubishi

Carlos Ghosn, voorzitter en CEO van de alliantie Renault-Nissan, vorig jaar bij de lancering van de nieuwe Clio - Foto Reuters ©REUTERS

De Franse autobouwer Renault heeft gesprekken over 'beperkte samenwerking' gevoerd met zijn Japanse sectorgenoot Mitsubishi, maar die hebben tot dusver nog geen resultaat opgeleverd. Dat verklaarde een woordvoerster van Renault tegenover het persagentschap AFP.

De Franse krant Le Figaro schreef vrijdag dat Renault de samenwerking met andere constructeurs uitbreidt en nu ook de mogelijkheid onderzoekt Mitsubishi binnen te halen als partner. Maar volgens een woordvoerster is dat allemaal nogal voorbarig.

'Er is niets nieuws. Wij hebben gesprekken over beperkte samenwerking zonder kapitaaluitwisseling gevoerd met Mitsubishi, maar ze hebben geen resultaat opgeleverd', zei de woordvoerster. Ze wou niet kwijt wanneer de gesprekken hebben plaatsgevonden. Mitsubishi blijft niettemin een 'potentiële partner'.

Renault werkt al jaren nauw samen met Nissan. De Franse groep is via een alliantie en een kruisparticipatie gelinkt aan de Japanse constructeur. Renault bezit 44,4 procent van Nissan en Nissan 15 procent van Renault.

Daarnaast werkt Renault ook samen met Daimler, het moederbedrijf van Mercedes en Smart. De twee gaan samen de opvolgers van de Twingo en Smart ontwerpen, en werken ook samen op het vlak van bedrijfsvoertuigen en motoren. Mercedes zou ook op basis van de nieuwe Renault Captur een kleine SUV op de markt kunnen brengen. Ook tussen Renault en Mercedes bestaat een kleine kruisparticipatie.

Dat Renault nog meer samenwerking nastreeft, is niet echt een verrassing. De Europese automarkt ligt op apegapen en het komt er dus op aan de kosten te drukken en in te zetten op de groeimarkten. Mitsubishi heeft al enkele banden met Nissan: de twee bezitten samen een bedrijf dat gespecialiseerd in mini-autootjes met heel kleine motoren, die in Japan erg populair zijn.

Mitsubishi bouwde vorig jaar ongeveer 987.000 wagens en staat momenteel wat geïsoleerd in de autosector. Drie jaar geleden probeerde de Japanse constructeur een ambitieuze alliantie met PSA Peugeot Citroën op poten te zetten, maar dat mislukte.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud