Advertentie

VW-garage moet sjoemeldiesel niet terugbetalen

De Belgische VW-garages moeten 320.000 sjoemeldiesels herstellen. ©© olivier polet

Een milieuadvocaat eiste vergeefs de aankoopsom van zijn Audi met sjoemeldieselmotor terug.

De Duitse autobouwer Volkswagen, die ook het merk Audi overkoepelt, heeft in België een nieuwe overwinning gehaald in het kader van het Dieselgate-schandaal.

Een Oost-Vlaamse milieuadvocaat had de Dilbeekse VW-garage Heremans voor de rechtbank gedaagd omdat die hem een Audi A5 met sjoemelsoftware had verkocht. De advocaat bestempelde de fraudesoftware als een verborgen gebrek dat hem aanzienlijke schade opleverde.

Hij zou nog dagelijks worden aangesproken op zijn vervuilende wagen en eiste daarom de aankoopsom van zijn dieselauto (40.000 euro) terug.

Maar de Nederlandstalige Brusselse rechtbank van koophandel heeft de eis vorige week van tafel geveegd, blijkt uit het vonnis dat De Tijd kon inkijken.

Volgens de rechtbank maakte de klager niet duidelijk waarom de software zijn auto ongeschikt zou maken om mee te rijden. Bovendien werd de klager duidelijk over het probleem geïnformeerd en rijdt hij nog altijd met de Audi rond.

Milieuvriendelijk voertuig

De rechtbank gaf de klager nog een veeg uit de pan. De man had beweerd dat hij als milieuadvocaat bijzonder gevoelig is voor de milieuproblematiek en daarvoor koos voor een milieuvriendelijk voertuig, een zware Audi A5 Sportback TDi.

De rechtbank begrijpt niet waarom de advocaat dan 'bij de aankoop van zijn voertuig niet resoluut kiest voor een milieuvriendelijker alternatief dan een dieselwagen', klonk het ironisch.

De uitspraak van de rechtbank is de eerste waarbij een Belgische garagehouder werd aangesproken op zijn aandeel in Dieselgate. Begin januari had een Franstalige Belg al een gelijkaardige rechtszaak tegen VW-invoerder D’Ieteren verloren. Daarnaast wil de consumentenorganisatie Test-Aankoop ook een groepsvordering tegen VW indienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud