VW haalt Toyota bijna in

De Lexus ES 300h uit de Toyota-stal op het autosalon van Shanghai ©REUTERS

Het Japanse autoconcern Toyota voelt de hete adem van concurrent Volkswagen (VW). Na een daling van 2,5 procent in het eerste kwartaal blijft Toyota met een verkoop van 2,52 miljoen wagens nipt de grootste constructeur.

In de spannende race om de grootste autofabrikant te worden, houdt Toyota met 2,52 miljoen wagens nipt de leiding voor uitdager Volkswagen, die met 1,8 procent steeg tot 2,49 miljoen wagens. Ook het nummer drie, GM nadert en groeide in de eerste drie maanden van 2015 met 1,9 procent tot 2,42 miljoen wagens.

Toyota dankt het nipte behoud van zijn voorsprong aan de toenemende vraag naar SUV’s in de VS. De Japanse groep profiteert daarvan met een groeiend marktaandeel van de RAV4 en de nieuwe Lexus NX.

Terwijl Toyota de voorbije jaren een stop zette op de bouw van nieuwe fabrieken, groeit de productiecapaciteit van VW, dat in China nieuwe fabrieken in de pijplijn heeft. Sinds kort denkt ook Toyota terug aan capaciteitsuitbreiding: het bedrijf gaat 1,4 miljard dollar investeren in nieuwe fabrieken in China en Mexico. Tegen 2019 moet de productie daardoor toenemen met 300.000 wagens.

In 2014 wist Toyota voor het derde jaar op rij VW af te houden, maar de kloof bedroeg nog maar 90.000 wagens. Hoewel het slechts een kwestie van tijd is vooraleer VW Toyota voorbijsnelt, blijft het Duitse concern moeilijkheden ondervinden om de Amerikaanse markt te veroveren, terwijl het als marktleider in China de verkoop van het VW-merk in de eerste drie maanden zag dalen met 0,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud