VW tankt 2 miljard bij

Volkswagen gaat het opgehaalde geld gebruiken om de volledige overname van truckbouwer Scania deels te financieren. ©EPA

Autobouwer Volkswagen haalt 2 miljard vers geld op. De kapitaalronde moet mee de pas afgeronde overname van Scania financieren.

Volkswagen had de kapitaaloperatie al min of meer aangekondigd in februari. Toen kocht de groep de minderheidsaandeelhouders uit bij vrachtwagenbouwer Scania. Doel is de Zweedse trucker in te schuiven bij MAN, de andere vrachtwagendivisie van Volkswagen.

Nochtans had de Duitse autogigant meer dan genoeg geld op zijn rekening staan om dat bod te financieren. Het bedrijf zit op een cashberg van dik 17 miljard euro, terwijl het uitkoopbod op Scania 6,7 miljard euro kostte. Volkswagen wil zijn oorlogskas duidelijk intact houden.

De nieuwe aandelen zullen geplaatst worden bij institutionele beleggers. Let wel: het gaat om zogenaamde 'bevoorrechte' aandelen. Bevoorrechte aandelen geven aandeelhouders geen stemrecht, maar hebben in principe 'bij voorrang' recht op een dividend.

Het zijn ook die bevoorrechte aandelen die het vlotst verhandeld worden op de beurs van Frankfurt. De stemgerechtigde 'gewone' aandelen zitten hoofdzakelijk bij de Golfstaat Qatar, de deelstaat Nedersaksen en de Porsche-holding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud