VW trekt 16 miljard extra uit voor auto van de toekomst

Volkswagen-werknemers zetten een auto van het nieuwe elektrische model, de ID.3, in elkaar. ©AFP

Het Duitse concern gaat de komende vijf jaar 60 miljard euro vrijmaken voor nieuwe technologieën als elektrisch en autonoom rijden.

Volkswagen, de grootste autobouwer ter wereld, reageert met een fors investeringsplan op Tesla's aankondiging deze week dat het een gigafabriek voor elektrische wagens gaat bouwen in VW-thuisland Duitsland.

De Duitse reus maakte vrijdag, na een vergadering van de raad van bestuur, bekend de volgende vijf jaar 60 miljard euro uit te trekken voor het nieuwe rijden. Dat is 16 miljard euro of 36 procent meer dan in het vorige vijfjarenplan (2019-2023). Daardoor stijgt het jaarbudget van 8,8 naar 12 miljard euro.

Hybride wagens

Dat geld zal niet alleen dienen voor elektrische wagens, al ligt alleen al daarvoor 33 miljard op tafel, een tiende meer dan ervoor. Er zal ook geld vloeien naar hybride voertuigen, digitalisering en autonoom rijden.

Binnen tien jaar wil Volkswagen tot 75 elektrische modellen hebben. Tot nu toe was tegen 2028 sprake van 70 modellen. Daar komen 60 hybrides bij. Het is het meest ambitieuze elektrificatieprogramma van de Duitse autosector. 

VW wil tegen 2029 wereldwijd 26 miljoen elektrische wagens aan de man brengen en nog eens 6 miljoen hybride voertuigen.

Besparingen

Het plan is opvallend omdat de autosector in het slop zit door de sputterende wereldeconomie en de omschakeling van de sector van fossiele brandstoffen naar andere aandrijfsystemen. VW denkt de miljarden te kunnen betalen door de winst uit de activiteiten, maar ook door te besparen.

Het zegt meer te willen profiteren van schaalvoordelen. Door de verslechterende economische situatie maakt de automaker ook werk van het verhogen van de productiviteit en kostenefficiëntie. Dat zal allicht gepaard gaan met banenverlies: voor de bouw van e-wagens zijn minder mensen nodig dan voor traditionele.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud