Advertentie

Winst GM daalt door terugroepacties

Een van GM's succesnummers, de Chevrolet Silverado ©Chevrolet

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft vorig jaar een miljard minder winst geboekt dan in 2013. Oorzaak zijn de kosten voor terugroepacties en herstructureringen. Toch was het resultaat beter dan verwacht.

GM’s omzet bleef in 2014 nagenoeg stabiel en kwam uit op 155,9 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat daalde van 8,6 tot 6,5 miljard dollar en de nettowinst van 3,8 tot 2,8 miljard dollar. Per aandeel bedroeg de aangepaste nettowinst van 3,05 dollar, meer dan verwacht (2,66 dollar).

GM moest vorig jaar miljoenen auto's terugroepen naar de garage wegens mogelijke technische mankementen, die in sommige gevallen tot dodelijke ongevallen zouden hebben geleid. Dat leverde vorig jaar voor belastingen een kostenpost op van in totaal 2,8 miljard dollar.

De Amerikaanse automobielindustrie plukt de laatste tijd wel de vruchten van de forse daling van de brandstofprijzen. Die stimuleert de vraag naar grotere wagens, zoals pick-ups en terreinwagens (SUV's).

Dankzij een goede verkoop van dat soort wagens presteerde GM in het vierde kwartaal beter dan verwacht. De nettowinst steeg van 0,9 tot 1,1 miljard dollar. De aangepaste nettowinst per aandeel bedroeg 1,19 dollar, wat een pak beter is dan de 83 cent waar analisten gemiddeld op rekenden.

Europa

In Europa zakte GM dieper in de rode cijfers. Het moederbedrijf van Opel boekte daar in het laatste kwartaal van 2014 een operationeel verlies van 393 miljoen dollar, tegen 363 miljoen dollar een jaar eerder. Dat kwam door economische tegenwind, een gekelderde verkoop in Rusland en nadelige wisselkoerseffecten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud