Winstwaarschuwing Nissan door eilandenconflict

De Japanse autobouwer Nissan verlaagt zijn winstprognose voor het lopende boekjaar met een vijfde. De groep verwacht dit jaar 175.000 auto's minder te verkopen in China omdat de Chinezen Japanse producten boycotten vanwege het aanhoudende eilandenconflict tussen de twee landen.

Aanvankelijk mikte Nissan op een verkoop van 1,35 miljoen auto's in China dit jaar. Nu gaat de groep uit van nog 1,17 miljoen - op een totaal van 5,08 miljoen wereldwijd.

Het eilandconflict sleept nu al maanden aan. In september zag het Japanse merk zijn verkoop met 35 procent in elkaar zakken in China. In oktober was dat zelfs 41 procent.

Voor Nissan en de andere Japanse autoconstructeurs zoals Toyota en Honda is de boycot een ramp,. China is een van de belangrijkste groeimarkten voor de groep, zeker nu de automarkt in Europa instort. Voor het uitbreken van de diplomatieke rel mikte het bedrijf er nog op een verkoop van 2 miljoen wagens tegen 2015.

In de resultaten over het tweede kwartaal van Nissan (juli tot september) is de Chinese crisis nog niet voelbaar. De winst steeg met 7,7 procent, meer dan verwacht door analisten.

Nissan is voor 43,4 procent in handen van het Franse Renault.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud