'Winterkorn legt ook functie bij Porsche SE neer'

Martin Winterkorn wil een dikke vinger in de pap houden bij Volkswagen ©AFP

Martin Winterkorn, die deze week aftrad als topman van Volkswagen wegens het milieuschandaal, zal ook zijn topfunctie bij Porsche SE neerleggen. Dat is de holding die een meerderheidsbelang heeft in de Duitse autobouwer.

Het automerk Porsche is tegenwoordig een onderdeel van het VW-concern. Porsche Automobil Holding SE groepeert de familiale belangen en bezit 50,7 procent van de gewone aandelen Volkswagen.

Der Spiegel had gemeld dat Winterkorn wel opstapt bij Volkswagen, naar eigen zeggen op om de weg vrij te maken voor de broodnodige veranderingen bij het autoconcern, maar aan wou blijven als topman. Zijn precieze functie bij Porsche Automobil Holding SE is 'Vorstandsvorsitzender' of voorzitter van het directiecomité, zeg maar CEO. Door aan het hoofd van Porsche SE te blijven zou hij veel van zijn macht behouden.

Het bericht blijkt echter niet te kloppen. Verantwoordelijken bij het VW-concern meldden aan het Duitse persagentschap dpa dat Winterkorn ook bij Porsche zou opstappen. Het is onwaarschijnlijk dat Winterkorn nog een leidinggevende positie in de groep zal bekleden, zeiden ze.

De VW-groep ligt zwaar onder vuur wegens fraude met uitstootwaarden van dieselmotoren. Het schandaal deed het aandeel Volkswagen kelderen, verplichtte de groep tot een winstwaarschuwing en deed Winterkorn een stap opzijzetten.

De Aufsichtsrat van het VW-concern, de Duitse tegenhanger van onze raad van bestuur, beslist vandaag officieel over het ontslag van Winterkorn als CEO en laat wellicht ook nog enkele andere koppen rollen. Zij gelden als hoofdverantwoordelijken voor de fraude.

Bestelwagens

Intussen breidt het milieuschandaal zich verder uit. Volgens de Duitse Verkeersminister Alexander Dobrindt werden de ‘fopdieselmotoren’ van Volkswagen niet alleen in auto’s, maar ook in bestelwagens gemonteerd.

Concurrent Daimler ontkende vrijdag ‘categorisch’ de emissietesten van zijn wagens te hebben gemanipuleerd. ‘Een foptoestel, een functie die op onwettige wijze de emissies vermindert tijdens het testen, is nooit gebruikt en zal nooit gebruikt worden bij Daimler. Dat geldt zowel voor diesel- als benzinemotoren‘, aldus een persbericht.

Daimler reageerde daarmee op beweringen van Deutsche Umwelhilfe (DUH) dat de groep uit Stuttgart de uitstoot van zijn dieselmotoren zou gemanipuleerd hebben. Een gelijkaardige boodschap gaf BMW: ‘Bij de BMW Groep wordt niet gemanipuleerd’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud