Zwakke dollar overschaduwt sterk kwartaal Melexis

©Dieter Telemans

Beleggers reageren teleurgesteld op de kwartaalcijfers, al bevestigt Melexis wel de doelstellingen voor het hele jaar: 12 à 15 procent omzetgroei en een winstmarge van 25 procent.

De omzet van Melexis  steeg in het eerste kwartaal met 13 procent tot 139,3 miljoen euro. Zonder de verzwakking van de dollar was de omzet (in euro uitgedrukt) zelfs met meer dan 20 procent gestegen.

De impact van de dollar had nog erger kunnen zijn. Ware het niet dat de leverancier van chips en sensoren voor auto's het afgelopen jaar zijn blootstelling aan de Amerikaanse munt heeft afgebouwd. Dat deed Melexis door enkele grote klanten te overtuigen om hun aankopen voortaan in euro in plaats van in dollar te betalen.

'Daardoor boeken we vandaag nog de helft van onze omzet in dollar, tegen 60 procent vorig jaar', zei investor relations Geert Reynders vandaag op de algemene vergadering. De andere helft van zijn omzet boekt Melexis in euro. 

Naast de omzet zat ook de bedrijfswinst (ebit) in de lift in het eerste kwartaal, maar een pak minder dan de omzet. Dat cijfer steeg met 9 procent tot 34,3 miljoen euro, terwijl analisten op 35,7 miljoen euro hadden gerekend. Een tegenvaller dus. De nettowinst (+13 procent tot 28,8 miljoen euro) stelde eveneens teleur, waarop het aandeel bij beursopening op Euronext Brussel bijna 5 procent zakte. 

Melexis ontwikkelt chips en sensoren voor de automobielindustrie. Een auto bevat gemiddeld al tien Melexis-sensoren, en met de opmars van elektrische en zelfrijdende technologie zal het gebruik van elektronica en chips in auto's alleen maar toenemen. Melexis surft daar volop op mee, en groeit daarin sneller dan de concurrentie. 'In 2017 zijn we dubbel zo snel gegroeid als de markt', zei CEO Françoise Chombar twee maanden geleden.

Het bedrijf maakt zich sterk dat de oorspronkelijke ambities voor heel 2018 te kunnen waarmaken: 12 à 15 procent omzetgroei, een brutomarge van 45 procent en een ebit-marge van om en bij de 25 procent. En dat alles uitgaande van een gemiddelde euro/dollar-verhouding van 1,23. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud