Zware celstraf dreigt voor piloten die Carlos Ghosn hielpen ontsnappen

Oud-Nissan-topman Carlos Ghosn. ©AFP

Het Turkse openbaar ministerie eist twaalf jaar cel voor twee piloten die oud-Nissan-topman Carlos Ghosn in 2019 hielpen ontsnappen uit Japan.

Het was de spectaculairste vlucht van 2019. Carlos Ghosn, de toenmalige topman van Renault en Nissan en een van de machtigste CEO's in de autosector, was in Japan in de cel beland op beschuldiging van financieel gesjoemel. Hij bracht een aantal maanden door in een isoleercel.

Om aan de naar eigen zeggen 'onmenselijke behandeling' in Japan te ontsnappen, koos Ghosn letterlijk voor de vlucht vooruit. Verstopt in een kist voor geluidsapparatuur raakte hij voorbij de luchthavencontrole in Osaka en vloog hij via Istanboel naar zijn geboorteland Libanon, dat geen uitleveringsverdrag met Japan heeft.

Ghosn, die naast de Libanese ook de Franse en Braziliaanse nationaliteit heeft, kreeg bij zijn vlucht de hulp van twee Turkse piloten. In het onderzoek naar de omstandigheden rond de vlucht eist het Turkse openbaar ministerie nu twaalf jaar cel voor de piloten voor 'het illegaal smokkelen van een migrant'. De piloten beweren dat ze niet op de hoogte waren van Ghosns aanwezigheid in het vliegtuig.

Ook voor een werknemer van de Turkse private vliegtuigmaatschappij MNG Jet, waarop Ghosn een beroep deed voor zijn vlucht, wordt twaalf jaar cel geëist. Hij zou de operatie mee geleid hebben. Voor twee andere piloten, die instonden voor de vlucht van Istanboel naar Beiroet, wordt een celstraf van één jaar gevraagd voor het niet melden van een misdrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud