Zweden breiden Vlaams Mercedes-imperium uit

Hedin nam eerder al een reeks Mercedes-dealers in het Gentse over. ©Siska Vandecasteele

De autogroep Anders Hedin neemt nu ook de Mercedes-concessie Jacobs in het Waasland over.

Het Zweedse Anders Hedin wordt een alsmaar belangrijkere schakel in het Belgische Mercedes-netwerk. Nadat het vorig jaar zeven vestigingen in Oost-Vlaanderen had overgenomen, en in april vijf garages in Antwerpen, haalt het nu ook de twee concessies van Jacobs in Sint-Niklaas en Lokeren binnen.

Jacobs verkoopt jaarlijks 2.000 voertuigen en draait een omzet van 100 miljoen euro. Als de Belgische concurrentiewaakhond de overname goedkeurt, breidt de Zweedse autoverkoper zijn Belgisch netwerk uit tot 14 sites

Hedin, in handen van de gelijknamige ondernemersfamilie, telt 3.000 werknemers. Het bedrijf uit Göteborg verkocht vorig jaar 60.000 auto's van 31 verschillende merken. De dealertak Hedin BIL boekt 1,45 miljard euro omzet.

Ambitie

De vraag is hoe ver de ambities van Anders Hedin in België reiken. Volgens sectorkenners azen de Zweden ook op enkele Mercedes-vestigingen in Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Voor een rijke buitenlandse groep is de Belgische dealermarkt erg aantrekkelijk. Die is erg versnipperd en veel garages raken amper uit de kosten door de zware investeringen die nodig zijn. Door consolidaties kunnen grote groepen makkelijk de kosten drukken.

De voorbije twee jaar rolde dan ook een overnamegolf door de amper rendabele sector. De Franse autoverkoper Car Avenue kocht vorig jaar al enkele Mercedes-garages in de provincie Luik. Het Zweedse Bilia sloot enkele weken geleden een voorakkoord met de BMW-dealer Verstraeten in Lochristi. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect