Zweden kopen ook Antwerpse Mercedes-garages

Anders Hedin nam eind vorig jaar al de garage van Mercedes-Benz in het rijke Sint-Martens-Latem (foto) over. ©Siska Vandecasteele

De Zweedse investeerder Anders Hedin rolt het Belgische dealernetwerk van Mercedes-Benz verder op.

Anders Hedin Invest Group neemt de vier garages van de Antwerpse Mercedes-verkoper Andries (Vriesdonk) over. Dat meldde het Zweedse bedrijf vorige week in een persbericht

100
Andries
De overgenomen Antwerpse garages draaiden vorig jaar een omzet van 100 miljoen euro.

Andries is de grootste verkoper van Mercedessen in België. Het bedrijf omvat de garages Eddy Joosen (Kontich), Swinnen (Lier), Euromotors (Berlaar) en Vriesdonk (Brasschaat), inclusief vier servicecentra en een vestiging voor tweedehandsauto's. De omzet van het bedrijf, dat 89 werknemers telt, bedroeg vorig jaar 100 miljoen euro.

Een overnameprijs is niet bekend. De Belgische concurrentiewaakhond moet de deal nog goedkeuren.

Zaakvoerder Luc Andries had de verwachte overname onlangs nog staalhard ontkend. 'Ik ken die mensen zelfs niet', zei Andries een maand geleden aan De Tijd. 'Ik veronderstel dat u op het verkeerde been bent geplaatst. Als familiebedrijf boeken we de allerbeste resultaten binnen Mercedes-Benz Belux.'

Waasland

Maar het was al langer duidelijk dat Anders Hedin grote plannen heeft in België. Het Zweedse bedrijf nam eind vorig jaar al zeven verkooppunten van invoerder Mercedes-Benz Belux over. Het gaat om vier vestigingen in het Gentse (Gent Zeehaven, Sint-Martens-Latem, Eeklo en de occasievestiging 'Certified' in Gent) en garages in Aalst, Ninove en Zottegem.

Volgens meerdere bronnen aast Anders Hedin ook nog op de dealergroep Jacobs in het Waasland. 

Anders Hedin werd in de jaren 50 opgericht door de autohandelaar Ingemar Hedin. Het familiebedrijf telt 2.000 medewerkers en draait een omzet van 13 miljard Zweedse kronen (1,3 miljard euro).  

Consolidatie

De voorbije tijd rolt een grote overnamegolf door de Belgische garagewereld. Door hun lage rendabiliteit zijn de Belgische dealers vooral bij rijke buitenlandse investeerdersgroepen gegeerd.

Door een deal met Porsche Holding Salzburg (PHS), de dealertak van de autobouwer Volkswagen, bemachtigde de Zwitserse autoreus Emil Frey vorig jaar zijn eerste zes garages in België. Voordien stapte de Zweedse groep Bilia in de BMW-concessies van Aarlen en Libramont. 

Ook de Antwerpse autofamilie Moorkens (Alcopa) heeft zijn Belgisch-Luxemburgs garage-imperium in de etalage gezet. Vermoedelijk gaat de Nederlandse groep Van Mossel met de buit lopen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud