10.000 extra bedrijfswagens bij Belgische grootbanken

Bij BNP Paribas Fortis kwamen er 6.000 bedrijfswagens bij door de invoering van zogenaamde cafetariaplannen. ©Photo News

De alternatieve verloningsplannen bij de grootbanken, ook bekend als ‘cafetariaplannen’, hebben geleid tot bijna 10.000 bijkomende bedrijfswagens. Bij BNP Paribas Fortis gaat het om 6.000 bedrijfswagens, bij KBC om 2.200 en bij Belfius om 1.500 auto’s.

Er komen er nog bij, want op 1 januari gaat het cafetariaplan van de vierde grootbank, ING België, officieel van start.

Bij een cafetariaplan wordt een deel van het gewone brutoloon vervangen door een extralegaal voordeel dat kan worden gekozen uit een ‘menu’ van opties - vandaar ‘cafetariaplan’ - waaronder steeds een bedrijfswagen. Maar het kan ook gaan om een telecompakket of een aanbod voor individueel pensioensparen.

Het achterliggende idee is dat een bedrijf zijn personeel een loonsverlaging voorstelt, maar dat compenseert met alternatieve vormen van verloning. De werknemer verliest er niets bij, en de werkgever betaalt op de extralegale voordelen minder belastingen en sociale bijdragen dan op gewone salarissen.

Bij KBC, waar de plannen bestaan sinds 2011, is het menu beperkt tot de eenvoudige vraag: leasewagen of niet? Van de 7.700 kaderleden in België die in aanmerking kwamen, kozen 2.200 voor een wagen via een cafetariaplan, wat neerkomt op bijna 30 procent.

Bij BNP Paribas Fortis is de keuze van het menu (sinds 2012) ruimer. Van de 14.435 begunstigden kozen 6.000 voor een bedrijfswagen. ‘Zonder tankkaart en zonder parkeerplaats’, beklemtoont de bank. ‘Het idee is niet mensen naar het werk te doen komen met de auto, maar eerder ze hun oude wagen die ze voor privédoeleinden gebruiken te doen vervangen.’

Belfius stelt 5.000 werknemers sinds dit jaar een flexibel vergoedingssysteem voor, Flex Rewar. Ze konden een deel van verloningspakket zelf samenstellen door te kiezen uit het menu, met onder meer een bedrijfswagen, snel internet, een elektrische fiets of een pensioenplan. Van die groep opteerden 1.500 mensen voor een bedrijfswagen.

De leasingbedrijven wrijven zich in de handen. Volgens Leaseplan is de kleine omzetstijging in de sector dit jaar bijna volledig te danken aan de nieuwe grote contracten met de grootbanken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect