'12 miljard dollar boete voor BofA'

©AFP

Bank of America, naar activa de tweede bank van de Verenigde Staten, onderhandelt met het ministerie van Justitie over een schikking van minstens 12 miljard dollar (8,8 miljard euro). Daarmee zou een punt worden gezet achter onderzoeken rond minderwaardige hypotheekleningen.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van betrouwbare bronnen. Bank of America zou, net als andere Amerikaanse banken trouwens, in de precrisisperiode - dus vóór 2008 - risicovolle hypotheekleningen hebben toegekend en vervolgens doorgeschoven hebben naar de hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac. Dat gebeurde tijdens de huizenboom in de Verenigde Staten en gaf aanleiding tot tal van klachten.

Met de schikking waaraan gewerkt wordt, zou een einde moeten komen aan een hele reeks onderzoeken door het ministerie van Justitie en een aantal staten.

Van het bedrag van de schikking zou minstens 5 miljard dollar dienen om de schade die onfortuinlijke consumenten hebben geleden, te vergoeden. Veel Amerikanen konden door de crisis hun lening niet meer afbetalen of werden geconfronteerd met een veel te zware lening in verhouding tot de gedaalde prijs van hun woning. Veel mensen werden hierdoor uit hun huis gezet.

Volgens de krant kan het totale bedrag van de schikking nog hoger oplopen, tot zelfs meer dan 13 miljard dollar. Daarmee zou het record van JP Morgan sneuvelen. Die bank kwam in oktober van vorig jaar met het gerecht een boete overeen van 13 miljard dollar voor gelijkaardige misdrijven. Dat is tot op heden het hoogste bedrag ooit voor een schikking tussen het Amerikaanse ministerie van Justitie en een bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud