14 partijen vervolgd in Optima-zaak

Oud-Optima-topman Jeroen Piqueur moet voor de strafrechter verschijnen, vindt het parket althans, in een zaak waarbij zo’n 100 miljoen euro zou zijn onttrokken aan Optima in België via structuren in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Nederland. ©BELGA

Het parket wil onder andere gewezen Optima-topman Jeroen Piqueur, investeerder Jos Sluys en oud-minister Luc Van den Bossche naar de strafrechter laten verwijzen.

Het parket van Oost-Vlaanderen wil in het Optima-dossier 14 mensen en vennootschappen laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank. Dat staat in de 225 bladzijden lange eindvordering van het parket, vernam De Tijd.

Het gaat naast gewezen Optima-topman Jeroen Piqueur, zijn zoon, zijn schoonzoon en de failliete Optima Bank ook om de ex-Optima-toplui Jo Viaene, Philip De Hulsters, Frank Vincent en Jan De Paepe, het jarenlange hoofd van de juridische dienst van Optima, en de Luxemburgse verzekeraar Lombard waarmee Optima zaken deed.

Een opmerkelijke naam tussen de 14 is die van de socialistische oud-minister Luc Van den Bossche (73), die in 2003 na ruim twintig jaar uit de politiek stapte. Van den Bossche werd al in 2008 voorzitter van de financiële dienstverlener Optima. Hij was van eind 2011 tot begin 2015 CEO van Optima Bank, waarna hij nog tot juni 2016 voorzitter was van de raad van bestuur van de vastgoedmaatschappij Optima Global Estate.

Mijn cliënt is nooit in verdenking gesteld tijdens het gerechtelijk onderzoek. Hij is alleen twee keer gehoord in deze zaak. Het zal niet moeilijk zijn om eventuele betichtingen te weerleggen.
Walter Van Steenbrugge
Advocaat Luc Van den Bossche

Van den Bossches advocaat Walter Van Steenbrugge reageert verbaasd. ‘Mijn cliënt is nooit in verdenking gesteld tijdens het gerechtelijk onderzoek. Hij is alleen twee keer gehoord in deze zaak. Ik heb nog geen kennis van de eindvordering, maar het zal dus niet moeilijk zijn om eventuele betichtingen te weerleggen.’

Jos Sluys

Ook de investeerder Jos Sluys, een gewezen geldschieter van Optima, wil het parket voor de strafrechter brengen, net als zijn investeringsvennootschap Saffelberg en zijn vastgoedbedrijf Evillas. Sluys wil geen commentaar geven op de eindvordering.

Het gerechtelijk onderzoek gaat vooral over zo’n 100 miljoen euro die zou zijn onttrokken aan Optima in België via structuren in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Nederland. Het ging om opbrengsten uit de samenwerking van Optima met Lombard. Dat gebeurde voor de oprichting van Optima Bank in 2011, die voortkwam uit de fusie van Optima Financial Planners met de bankactiviteiten van Ethias en in juni 2016 failliet ging. Het wegsluizen van de gelden benadeelde volgens de speurders wel finaal Optima Bank.

Verbaasd

Piqueurs advocaat Hans Rieder wilde niet reageren. Rieder bekwam in februari nog dat de onderzoeksrechter die het Optima-onderzoek al sinds juni 2016 voerde, werd gewraakt door het Gentse hof van beroep. Het parket stapte daartegen naar het Hof van Cassatie, maar tot grote verbazing van alle advocaten in de zaak bezorgde de nieuwe onderzoeksrechter-ad hoc het dossier al op 1 april aan het parket, dat evenmin wachtte op Cassatie om zijn eindvordering op te stellen.

Advocaat Frank Scheerlinck, die Piqueurs dochter en schoonzoon vertegenwoordigt, begrijpt niet dat ‘de nieuwe onderzoeksrechter, die onpartijdig moet zijn, het lijvige dossier zo snel meedeelde aan het parket zonder rekening te houden met mogelijke nietigheden die kunnen volgen uit de wraking’.

Eerder deze week meldde De Standaard dat het Optima-onderzoek was afgerond, maar niemand gaf tot nu prijs wat het parket had beslist. Op 16 juni komt de zaak voor de raadkamer, die beslist wie op de beklaagdenbank belandt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud