50.000 coöperanten bij ethische bank NewB

©Photo News

De ethische bank in wording NewB beschikt daarmee over 15,2 miljoen euro kapitaal, maar nog steeds niet over een banklicentie.

De jongste maand kreeg NewB meer dan vier nieuwe coöperanten per dag, laat de bank weten. In totaal zijn ze met 50.000. Ze vormen de groep 'B-coöperanten', die minstens 20 euro investeerden in NewB.

De 'A-coöperanten - die minstens 2.000 euro investeerden - zijn met 143. Daartussen zitten talrijke organisaties uit het maatschappelijk middenveld (vakbonden, vzw's, ngo's, enzovoort). De Franse mutualistische groep Monceau Assurances is de grootste kapitaalverstrekker. Hij investeerde voor de zomer 10 miljoen euro in NewB. In totaal bedraagt het kapitaal 15,2 miljoen.

Nog geen banklicentie voor NewB

Maar het coöperatieve project geraakt moeilijk van de grond. Eerder dit jaar lanceerde de financiële speler zijn eerste product, in de vorm van een oplaadbare betaalkaart. Dat is in feite een prepaid-kaart. Daarvoor werkt het samen met onder meer creditcard-concern Mastercard en de Nederlandse Rabobank.  NewB is ook van plan traditionele levens- en schadeverzekeringen voor particulieren aan te bieden en ook beleggingspolissen voor kmo’s en vzw’s.

Eind 2014, toen bleek dat het nog lang zou duren voor de gegeerde banklicentie eventueel op zak zou zijn, besloot NewB alvast te starten met de verdeling van producten waarvoor de banklicentie niet vereist is. Zo wint de coöperatie tijd en kunnen de opstartverliezen worden gestelpt. NewB heeft intussen nog steeds geen banklicentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud