ABN AMRO neemt Belgische private bank Société Générale over

©AFP

De Nederlandse bankgroep verdubbelt in omvang in ons land met de overname van de Belgische private banking-activiteiten van Société Générale.

Begin juni was al duidelijk geworden dat de Franse bankreus Société Générale zijn private bankingtak in de etalage had gezet. De Fransen waren al sinds 2001 actief in ons land op gebied van vermogensbeheer en bankieren voor rijke klanten. Dat gebeurde na de overname van Bank De Martelaere, een huis dat vooral in het Gentse bekend was.

Maar de lage rente, de digitalisering en de steeds strengere regelgeving die wordt opgelegd aan de banksector, misten de afgelopen jaren hun impact niet. Eind vorig jaar beheerde Société Générale nog voor 6,6 miljard euro aan vermogen in ons land, een daling met 7 procent ten opzichte van 2016 en een miljard minder dan vijf jaar geleden. Twee jaar geleden ontsloeg de bank 10 van haar 230 medewerkers.

Twee keer zo groot 

Uiteindelijk vond Parijs dat de Belgische vermogensbeheertak niet de nodige kritische omvang had en besloot het de private bankingactiviteiten in ons land in de etalage te zetten. Onder meer Bank Degroof Petercam, Van Lanschot en Puilaetco Dewaay werden de voorbije weken genoemd als potentiële overnemers, maar uiteindelijk is het het Nederlandse ABN AMRO dat de buit binnenhaalt.

De Nederlandse groep - die ruim een jaar geleden nochtans ook een herstructurering had doorgevoerd - maakte er geen geheim van op zoek te zijn naar overnamekansen om een steviger voetafdruk te kunnen hebben in België. Dankzij de overname heeft ABN AMRO nu een beheerd vermogen van 12 miljard euro in België, een verdubbeling. Hoeveel de Nederlanders op tafel leggen voor de Belgische groep, wordt niet bekendgemaakt.

‘We worden nu het nummer acht op de Belgische private banking-markt,’ zegt Solange Rouschop, die aan het hoofd staat van de Belgische tak van ABN AMRO. ‘In een markt die volop aan het consolideren is en waarin iedereen fors moet investeren in nieuwe verkoopkanalen en digitalisering, zitten we nu in een comfortabele positie om verder de te groeien. Dat kan zowel organisch zijn als via nog meer overnames.’

Gelijkaardig in omvang

Met ongeveer evenveel vermogen onder beheer en respectievelijk 180 en 200 werknemers zijn de Belgische private bankingdivisies van ABN AMRO en Société Générale bijzonder gelijkaardig. Ook in het kantoornetwerk is er veel 'overlap'. Zowel ABN AMRO als Société Générale heeft vestigingen in Antwerpen, Brussel, het Gentse, Hasselt en Kortrijk. Société Générale heeft verder ook nog kantoren in Luik, Doornik en Brugge. 

Gaat de overname geen sociale gevolgen hebben? Rouschop houdt zich voorlopig op de vlakte, omdat de transactie naar verwachting pas binnen zes maanden definitief wordt afgerond. ‘Maar er zijn wel synergieën mogelijk,’ zegt ze, ‘niet alleen op gebied van de achterliggende systemen waarop beide banken draaien of de ondersteunende diensten. Ook op gebied van kantoorvastgoed.’

Startschot

Met de overname van Société Générale is volgens analisten het startschot gegeven voor een nieuwe consolidatiefase in de wereld van de vermogensbeheerders en de private banken. Nu de strengere regelgeving en de digitalisering het verdienmodel van die instellingen overhoop halen, moeten ze schaalgrootte najagen om overeind te kunnen blijven. De meeste experts menen dat je minstens 10 miljard euro aan vermogen onder beheer moet hebben om een zelfstandige koers te kunnen varen. 

Als je die regel in het achterhoofd houdt besef je al snel dat er nog meer fusies en overnames aan zitten te komen. Ons land telt naar schatting 10 tot 20 kleinere spelers die 5 tot 7 miljard euro onder hun beheer hebben. ‘Op langere termijn zullen er daardoor nog meer dossiers op tafel komen,’ beaamt ook Rouschop. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect