'Allianz zint op kroonjuweel Deutsche Bank'

Topman Christian Sewing heeft de grootste moeite om Deutsche Bank weer op de rails te krigen. ©REUTERS

Terwijl de geruchten over een fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank steeds luider klinken, toont de verzekeringsreus Allianz vooral interesse voor de vermogensbeheerpoot DWS.

Allianz zou overwegen om zijn vermogensbeheerdochter samen te voegen met DWS, en zo een reus te creëren die goed is voor net geen 1.200 miljard euro aan tegoeden onder beheer. Heel concreet zijn de plannen nog niet, schrijft het financiële persagentschap Bloomberg zondag. Concrete gesprekken zijn er alvast niet, en Deutsche Bank zou ook niet geneigd zijn om DWS snel van de hand te doen. 

Met 662 miljard euro aan vermogens onder beheer geldt DWS als een van de kroonjuwelen van Deutsche Bank. Begin vorig jaar bracht de financiële reus DWS deels naar de beurs.

Hervormingen

Die maatregel paste in een ruimer hervormingsplan van voormalig topman John Cryan. Via saneringen en een kapitaalverhoging van 8 miljard euro probeerde die Deutsche Bank weer op de rails te krijgen. Financiële markten maken zich al lang zorgen over de toekomst van de grootste bank van Duitsland, die al jaren wordt geplaagd door financiële schandalen en kwakkelende resultaten bij de zakenbankpoot. 

Ook Cryans opvolger, de Duitser Christian Sewing, heeft de grootste moeite om weer orde op zaken te stellen. Intussen gonst het van de geruchten dat Deutsche Bank zou fuseren met Commerzbank, een ander Duits slachtoffer van de bankencrisis. Vorige week nog meldde de Duitse pers dat Deutsche Bank bereid was om informele gepsrekken aan te knopen over zo'n monsterfusie. Maar dat project ligt hoedanook gevoelig omdat er enorm banenverlies mee gepaard zou gaan. Binnen Deutsche Bank wordt dan weer gevreesd dat de groep slechts een minderaandeelhouder zou worden van een eventuele nieuwe fusiebank. 

Andere kapers op de kust

Een eventuele verkoop van DWS - dat vandaag een beurswaarde heeft van 5,6 miljard euro - zou een deal met Commerzbank kunnen vergemakkelijken, speculeren sommige waarnemers. Door DWS volledig af te stoten zou Deutsche Bank namelijk extra miljarden ontvangen en zou het een nieuwe kapitaalverhoging kunnen vermijden. De kans is klein dat Allianz de enige partij is die interesse heeft voor DWS. Ook giganten als Amundi, UBS en Morgan Stanley hebben eerder al aangegeven dat ze op overnamepad zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content