Arco-dossier belandt juridisch op de lange baan

Arco beroert al jaren de gemoederen en dat zal mogelijk nog lang zo blijven. ©Photo News

De pleidooien in de Arco-rechtszaak van advieskantoor Deminor worden pas in juni 2021 gehouden, bijna tien jaar na het omvallen van Dexia en Arco.

Terwijl de regering in stilte aan een nieuwe vergoedingsregeling voor de Arco-coöperanten werkt, lijkt de juridische kant van het Arco-dossier steeds meer op een moeras. Zelfs een verjaring valt niet uit te sluiten.

De pleidooien in de omvangrijke rechtszaak van ruim 2.000 coöperanten, bijgestaan door het juridisch advieskantoor Deminor, blijken zelfs pas in juni 2021 te worden gehouden, raakt nu bekend. Dat besliste de rechtbank van koophandel van Brussel onlangs.

De rechter beslechtte daarmee het getouwtrek tussen de partijen over het vastleggen van de conclusietermijnen en de pleitdatum. Het advieskantoor, dat meerdere Arco-vehikels, ex-Arco-topvrouw Francine Swiggers, de Belgische staat en Belfius dagvaardde, had aangedrongen op kortere termijnen. Maar Deminor moest het onderspit delven tegen zijn tegenstrevers. 

De zaak wordt wel bemoeilijkt door het feit dat niet iedereen op hetzelfde moment gedagvaard werd, door het grote aantal betrokkenen en door twee rondjes conclusies. Dat het medio 2021 wordt, is niettemin opvallend. Dat is liefst zeven jaar na de start van de procedure en bijna tien jaar na de val van Dexia en grootaandeelhouder Arco, de vroegere financiële arm van de christelijke werknemersorganisatie Beweging.net (ex-ACW). En dan is er nog niet eens een uitspraak.

'Overdreven'

Erik Bomans, partner van het advieskantoor, reageert teleurgesteld. ‘De tegenpartijen probeerden de zaak zo lang mogelijk te rekken. Daar zijn ze in geslaagd. Het is logisch dat een procedure met meerdere partijen langer duurt, maar dit is overdreven. En we kunnen niet in beroep gaan.’

Het is logisch dat een procedure met meerdere partijen langer duurt, maar dit is overdreven.
Erik Bomans
Partner Deminor

Er lopen nog verschillende andere rechtszaken rond Arco, waaronder die van advocaat Geert Lenssens, namens de actiegroep 'Geld terug van Arco', tegen Belfius. Die wordt pas volgend jaar gepleit omdat Belfius in die procedure intussen Arco dagvaardde. Lenssens heeft ook een procedure tegen de staat in de pijplijn zitten. Voorts dagvaardden de vereffenaars van Arco Deminor en gingen de staat en Arco in beroep tegen de vernietiging door de Europese Commissie van de staatswaarborg voor Arco.

Een deel van die rechtszaken wordt mogelijk overbodig als de regering tijdig met een alternatief voor de afgeschoten Arco-overheidsgarantie komt waarin ook voldoende coöperanten zich kunnen vinden. Maar het is niet zeker of zo’n alternatief er komt en of het de juridische toets zal doorstaan, vooral bij Europa. Bomans waarschuwt alvast dat het advieskantoor zijn zaak niet zomaar gaat stopzetten. ‘De procedure blijft lopen zolang er geen oplossing is in dit dossier.’

Verjaring

Sommige coöperanten krijgen steeds meer de indruk dat de overheid de verjaring wil uitlokken.

Zonder plan B van de overheid dreigt verjaring voor de coöperanten die geen juridische stappen hebben gezet, waarschuwt Bomans. Degenen die zich bij een procedure hebben aangesloten, vormen een kleine fractie van de in totaal zowat 780.000 coöperanten of hun erfgenamen. Als zij aan het einde van de rit met lege handen achterblijven, dreigt dat grote politieke repercussies te hebben.

Dat vergroot de druk op de federale regering om snel met een valabel plan B op de proppen te komen. Toch krijgen sommige coöperanten steeds meer de indruk dat de overheid hen wel voortdurend sust met geruststellende boodschappen, maar ondertussen aanstuurt op het uitlokken van de verjaring.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content