BNP Paribas Fortis sluit 62 kantoren

©Photo News

De grootste bank van het land zegt dat ze haar kantorennetwerk via fusies verder zal inkrimpen. Volgend jaar gaan 62 kantoren dicht.

Al een tijd circuleert het cijfer van 50 sluitingen. Maar door extra samenvoegingen van vestigingen zal dat cijfer nog wat hoger uitvallen. In totaal gaan volgend jaar 62 agentschappen dicht door fusies, tegelijk openen vier nieuwe kantoren op andere locaties. Dat kondigde de directie donderdagvoormiddag aan op een ondernemingsraad op de hoofdzetel in Brussel. Van de 62 agentschappen zijn er 32 eigen kantoren en 30 van zelfstandige uitbaters.

In de eerste jaarhelft had BNP Paribas Fortis nog 705 kantoren. Door eerder geplande operaties zal dat tegen eind dit jaar gedaald zijn naar 678. Met de vandaag aangekondigde ingrepen daalt het aantal eind 2019 naar 620.

Sinds begin 2015 heeft de bank al 111 agentschappen gesloten.

Digitalisering

Net als andere grote banken snoeit BNP Paribas Fortis in het kantorennetwerk omdat die minder bezoekers trekken door de opkomst van digitale diensten. Enerzijds gaan mensen zelf meer doen via de website of de app, anderzijds doen mensen meer een beroep op hun bankier op afstand, bijvoorbeeld via een videogesprek.

Michael Anseeuw, de verantwoordelijke voor het retailbankieren bij BNP Paribas Fortis, verklaarde eerder dit jaar dat sterk wordt ingezet op de directe verkoop via digitale kanalen. Eind dit jaar moet de digitale verkoop al 35 procent van de totale verkoop uitmaken, en in 2020 de helft. 

Geen ontslagen

De sluitingen zullen niet leiden tot ontslagen, verzekert de bank. De betrokken kantoren tellen samen zo'n 150 voltijdse banen (FTE's), maar dergelijke aantallen kunnen worden opgevangen via het natuurlijke verloop (pensionering en vrijwillig vertrek) en omdat sommige werknemers een andere job krijgen in bijvoorbeeld het hoofdkantoor of in een contactcenter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud