Advertentie
Advertentie

BNP Paribas keert extra dividend uit na sterk kwartaal

CEO Jean-Laurent Bonnafé ziet de cijfers weer naar normaal evolueren. ©Bloomberg

Het herstel van de economie en de stijgende aandelenmarkten duwen de kwartaalwinst van BNP Paribas 27 procent hoger naar 2,9 miljard euro. De grootste bank van de eurozone keert in september een extra dividend uit.

De resultaten van het Franse moederbedrijf van BNP Paribas Fortis toonden een sterke groei in het tweede kwartaal. CEO Jean-Laurent Bonnafé kon uitpakken met sterke 'Jaws-effecten'. Die efficiëntieratio, die de stijging van de inkomsten afzet tegen de daling van de kosten, was positief omdat de inkomsten met 1 procent stegen en de kosten met 2 procent daalden door de sluiting van kantoren en ander besparingen.

De operationele winst klom daardoor met een derde naar 3,8 miljard euro in het tweede kwartaal. De bank zet betere resultaten neer dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie.

De goede resultaten zijn vooral te danken aan de sterke prestatie van de klassieke bankactiviteiten op de thuismarkten Frankrijk, België en Italië. Dankzij diverse overheidsmaatregelen om de economie te ondersteunen kon BNP Paribas de kosten van kredieten onder controle houden: het moest 44 procent minder provisies voor slechte kredieten aanleggen. De tradingdivisie profiteerde dan weer van de handel in aandelen.

In ons land zag de retaildivisie van BNP Paribas Fortis de winst voor belastingen met 30 procent stijgen naar 317 miljoen euro. De bank kon meer kredieten toekennen aan gezinnen en kmo's en zag de bedragen op de zicht- (+8%) en spaarrekeningen (+5%) verder aandikken. Het verdere economisch herstel deed de transacties met betaalkaarten met 17 procent toenemen.

Apps

Opmerkelijk is dat Belgische klanten veel meer een beroep hebben gedaan op de digitale kanalen van de bank. Het gebruik van de app steeg met 42 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar, toen er al een grote boost was door de lockdown.

150 miljoen
Dividend
De Belgische staat ontvangt in september een bijkomend dividend van 150 miljoen euro.

Dankzij de goede resultaten gaat BNP Paribas een extra dividend uitkeren van 1,55 euro per aandeel. De uitkering eind september komt boven op een eerder dividend van 1,11 euro, dat in mei werd uitbetaald. In totaal keert de groep zo ruim de helft van haar jaarwinst uit. Het totale dividend ligt wel nog lager dan de 3,1 euro per aandeel die de bank begin vorig jaar wou uitkeren, een operatie die onder druk van de toezichthouders werd geannuleerd.

Het extra dividend is goed nieuws voor de Belgische overheid. Die is de grootste aandeelhouder van de Franse bankreus, een gevolg van de redding van Fortis Bank. Het Belgische belang van 7,7 procent in BNP Paribas zou recht geven op een dividend van bijna 150 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud