Advertentie
Advertentie

BNP Paribas knoeide met wisselkoersen

©Photo News

BNP Paribas wordt in de VS beboet wegens manipulatie van de koersen op wisselmarkten in Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De feiten gaan terug tot de periode september 2011-juli 2013, zo blijkt uit documenten die de Amerikaanse overheid bij een New Yorkse rechter ingediend heeft. De bank heeft met sectorgenoten samengezworen om de wisselkoersen van bepaalde munten in de VS en elders te beïnvloeden en de onderlinge concurrentie te beperken.

De werkwijze kwam in eerdere rechtszaken aan het licht. De valutahandelaars bespraken in online chatrooms hoe ze de wisselkoersen van opkomende economieën konden manipuleren. Ze voerden daarvoor valse transacties uit en deelden ook vertrouwelijke informatie met traders van andere banken.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten pleit BNP Paribas schuldig en is er inmiddels een minnelijke schikking. De bank betaalt een boete van 90 miljoen dollar (72,5 miljoen euro) om van de zaak af te geraken. BNP belooft ook volledig mee te werken aan het verdere onderzoek naar frauduleus gedrag door handelaren.

'We betreuren diep het wangedrag uit het verleden dat geleid heeft tot deze schikking. Dat was een duidelijke inbreuk op onze hoge standaarden', zegt BNP Paribas USA in een persbericht.

De bank kreeg in het valutaschandaal voorheen al een boete van 247 miljoen dollar van de koepel van centrale banken, de Federal Reserve. Er waren minstens zes banken bij betrokken. Eerder bekenden ook Citicorp, JPMorgan Chase, Barclays en Royal Bank of Scotland en UBS schuldig te zijn. Zij waren samen goed voor ruim 2,7 miljard dollar aan boetes.

Niet de eerste keer

BNP Paribas heeft in de VS niet de beste reputatie. Het is niet de eerste boete die de Franse bank er moet ophoesten. De zwaarste was de boete van zowat 9 miljard dollar in 2014 wegens verboden dollartransacties met onder meer Sudan en Iran, die door de VS als 'schurkenstaten' bestempeld werden. De monsterboete leidde tot ingrijpende hervorming van de controlesystemen bij de bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud