Advertentie

BNP Paribas Fortis verhuist 55 jobs naar Lissabon

©Photo News

De transfer, een onderdeel van het eerder aangekondigde toekomstplan Visie 2020, dient om kosten te besparen.

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, gaat de afdeling internationale betalingen verhuizen van Brussel naar de Portugese hoofdstad Lissabon. Dat meldde de krant Le Soir dinsdag en het nieuws wordt bevestigd door de bank.

Door de verhuizing gaan in Brussel 55 banen (omgerekend naar voltijdsen) verloren. Als gevolg van 'een bijkomende vereenvoudigingsoefening', zoals de bank dat noemt, verdwijnen bovendien nog eens 10 tot 15 jobs. In totaal gaan dus 65 tot 70 jobs voor de bijl, tussen nu en eind volgend jaar.

Maar woordvoerster Pamela Renders van BNP Paribas Fortis benadrukt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. 'We gaan zien met de betrokken mensen welke oplossingen we kunnen vinden. Het kan gaan om interne mobiliteit of vervroegd vertrek.'

De plannen werden medio april voorgelegd aan de ondernemingsraad van de bank. De vakbonden kunnen hun advies erover nog formuleren, maar onderhandelingen zijn er niet nodig. Dat betekent dat de transfer van de afdeling sowieso een feit wordt. 

Centrum

De betrokken werknemers leveren operationele ondersteuning bij internationale betalingen. Dat Lissabon de nieuwe standplaats wordt van de jobs is geen toeval. De zakenbankdivisie van BNP Paribas, de moeder van BNP Paribas Fortis, heeft daar al een operationeel centrum voor internationale betalingen. Door die samen te brengen op één plaats kan BNP Paribas kosten besparen.

Renders erkent dat het kostenplaatje meespeelt bij de beslissing. 'Maar het draait niet puur om kosten. Het gaat er ook om de bank voor te bereiden op de toekomst.' Dat laatste is het doel van Visie 2020, het nieuwe toekomstplan voor de bank dat eind vorig jaar bekendraakte. Het plan gaat gepaard met het verlies van meer dan 1.000 jobs.

In dat kader was er al sprake van om vijf ondersteunende en centrale diensten, waaronder betalingen, kostengewijs tegen het licht te houden. Als de uit­komst is dat ze te duur zijn, is outsour­cing een mo­ge­lijk­heid, bleek toen. Dat gebeurt nu dus effectief voor een van de diensten. Het banenverlies is dus een onderdeel van de eerder bekendgemaakte bredere oefening en komt er niet bovenop.  

Eerder dinsdag raakten de eerstekwartaalcijfers van BNP Paribas bekend. Die leren dat de Belgische retailactiviteiten, een belangrijk onderdeel van BNP Paribas Fortis, het goed doen maar de kosten zijn wel gestegen.

Dumping

Le Soir baseert zich voor de informatie blijkbaar op een interne nota van de bank die de groene partij Ecolo in handen kreeg. Ecolo klaagt aan dat er veel jobs sneuvelen bij de financiële instelling, terwijl die nochtans forse winsten blijft boeken. Kamerlid Georges Gilkinet herhaalt zijn kritiek op de verkoop van de bank door de Belgische staat aan het Franse BNP Paribas dat volgens hem winstmaximalisatie nastreeft en daarvoor aan sociale dumping doet. Hij zal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan de tand voelen over de rol van de twee bestuurders van de staat bij BNP Paribas.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud