Advertentie

BNP Paribas-voorzitter Prot op weg naar de uitgang

©BELGAIMAGE

Baudouin Prot neemt volgende week ontslag als voorzitter van BNP Paribas, schrijft La Lettre de L'Expansion. De Franse topbankier zit al enkele maanden op de schietstoel na de miljardenboete die de bank kreeg in de VS.

'BNP Paribas verzamelt eind september zijn raad van bestuur waar het vertrek van Baudouin Prot aangekondigd zou moeten worden', schrijft de nieuwsbrief, zonder bronnen te citeren. De Franse bankgroep wou niet reageren. Het is niet de eerste keer dat er wordt gespeculeerd over Prots vertrek. Le Journal du Dimanche had in augustus ook al opgevangen dat de voorzitter dit jaar het bedrijf verlaat.

De geruchten hebben alles te maken met de Amerikaanse monsterboete van 8,9 miljard dollar (6,6 miljard euro) die BNP Paribas in juli moest betalen als straf voor verboden dollartransacties met 'schurkenstaten' Soedan, Iran en Cuba. Prot was CEO tussen 2003 en 2011, de periode waarin het gros van de illegale dollartransfers plaatsvond.

Zoenoffer

Prot zou na chief operating officer (COO) Georges Chodron de Courcel de tweede topverantwoordelijke zijn die vertrekt na de miljardenboete. De Courcel legde in juni zijn functies neer en gaat volgende week met pensioen. Mogelijk hebben de Amerikaanse toezichthouders hun vertrek als zoenoffer geëist, in ruil voor het laten vallen van juridische procedures. Prots adviseur Jean Lemierre, voormalig directeur van de Franse schatkist en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, werd in augustus genoemd als mogelijke nieuwe voorzitter.

Lange tijd was Baudouin Prot het model van een succesvolle Franse bankier. In België verwierf hij bekendheid omdat hij de overname van Fortis Bank in 2008 leidde. Die overname maakte van BNP Paribas Europa's grootste Europese bankgroep inzake deposito's. De Amerikaanse affaire maakt een glorieuze 'fin de carrière' onmogelijk.

BNP Paribas maakte verder nog bekend dat vice-COO Alain Papiasse de leiding krijgt over het 'remediëringsprogramma' dat de Amerikaanse activiteiten van de bank in regel moet brengen met alle eisen van de toezichthouders. CEO Jean-Laurent Bonnafé benadrukte 'het strategische belang' van Noord-Amerika voor de Franse bankengroep, waar de Belgische staat met ruim 10 procent een grote aandeelhouder van is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud