Banken lanceren eindelijk supersnel betalen

Flitsbetalingen zijn onder meer nuttig op de tweedehandsmarkt: als verkoper zie je meteen of de koper correct heeft betaald. ©Hollandse Hoogte / Kick Smeets Fotografie

Dankzij het nieuwe systeem van instantbetalingen dat de Belgische banken vanaf maandag uitrollen kan je in enkele seconden geld overschrijven van de ene naar de andere bankrekening.

Terwijl het bij een klassieke overschrijving een tot meerdere dagen kan duren voor de betaling wordt verwerkt, is het bij flitsbetalingen net de bedoeling dat alles op luttele seconden afgehandeld wordt. Of de begunstigde nu klant is bij dezelfde bank of niet: het geld staat nagenoeg meteen op diens rekening. Ook tijdens weekends of feestdagen is dat mogelijk. 

De Belgische banken werkten zo'n drie jaar aan het systeem, maar de invoering ervan liet wel langer op zich wachten dan voorzien. Aanvankelijk was het de bedoeling dat supersnel betalen al in november mogelijk zou worden, maar die deadline werd niet gehaald om technische redenen. Toen klonk het dat het systeem net na Nieuwjaar actief zou worden, maar ook die deadline werd uiteindelijk niet gehaald omdat nog tests bezig waren.

Geleidelijk ingevoerd

Op dit moment heeft een tiental banken, inclusief hun dochterbanken, al laten weten dat ze met supersnel betalen beginnen: Argenta, BanK J. Van Breda, Bank Nagelmackers, Belfius, BNP Paribas Fortis, Crelan, ING België, KBC en VDK Bank. Ook AXA Bank heeft al aangekondigd op termijn te zullen starten met instantbetalingen. 

Dat de bankenkoepel Febelfin aankondigt dat supersnel betalen een feit is, wil evenwel nog niet zeggen dat u als klant bij een van die instellingen meteen aan de slag kunt met die flitsbetalingen. De banken zullen het systeem geleidelijk uitrollen en zitten doorgaans nog in een testfase.

Kosten

Ook belangrijk om te onthouden: veel banken rekenen extra kosten aan voor wie gebruik wil maken van die 'priorzegel voor betalingen'. En die kosten kunnen behoorlijk hoog uitvallen. Voor wie geld op zijn rekening ontvangt via flitsbetalingen, verandert niets: daar worden geen kosten voor aangerekend.

  • Belfius laat weten dat het 'zeer binnenkort' via elektronische kanalen flitsbetalingen zal aanbieden aan zijn particuliere klanten tegen 1,25 euro per transactie. Wie vandaag supersnel moet betalen, zal daarvoor naar een kantoor van de bank moeten. Alleen valt de prijs daar nog een pak hoger uit: een instantoverschrijving in het kantoor kost 6,05 euro per transactie. 
  • KBC voert de uitrol van instantbetalingen eveneens gefaseerd door. Vandaag zijn het enkel de houders van een Plus-rekening (die 2 euro per maand kost) en een zakelijke rekening die van het systeem gebruik kunnen maken, op voorwaarde dat de transacties elektronisch gebeuren. 
  • BNP Paribas Fortis biedt supersnel betalen vandaag alleen aan aan zijn zakelijke klanten met een 'Easy Banking Business Contract'. Tijdens de uitrolfase is dat gratis, maar vanaf 1 april zullen klanten 0,50 euro per transactie betalen. Voor particuliere klanten wordt flitsbetalen later dit jaar mogelijk. 
  • ING België is het systeem ook nog aan het uitrollen en houdt daarom het aantal instantbetalingen voorlopig beperkt in België. Na die korte introductiefase zullen alle gestorte bedragen via de Home Bank- of Smart Banking-rekening binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde staan. Voor particuliere klanten zal die dienst gratis en automatisch zijn. Zakelijke klanten zullen vooraf moeten aangeven of een betaling instant moet verlopen. De prijs daarvoor bedraagt 5 euro, btw niet inbegrepen. 
  • Argenta rekent zijn klanten evenmin kosten aan voor instantbetalingen. De bank is nu van start gegaan voor een kleine groep klanten, om de service later uit te breiden. Klanten kunnen vandaag instantoverschrijvingen uitvoeren naar alle deelnemende banken.
  • Bank J. Van Breda voert flitsbetalingen geleidelijk in en biedt het vanaf 1 april aan aan al zijn klanten. Ook de klanten van dochterbank Bank de Kremer zullen er gebruik van kunnen maken. 
  • Crelan biedt de nieuwe service via zijn digitale kanalen aan aan zowel particulieren als zakelijke klanten. Ook Crelan test de snelle betalingen op beperkte schaal en breidt de dienst uit in de loop van april. Of daar een kostprijs is wordt later gecommuniceerd, maar Crelan hanteert nu wel al limieten: 2.500 euro voor de mobiele app, op voorwaarde dat de rekening in de begunstigdenlijst van de klant is geregistreerd. Anders ligt de limiet op 500 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect