Banken wachten in spanning op Draghi

©REUTERS

ECB-voorzitter Mario Draghi maakt straks, als een van de toplui van het Baselcomité, de nieuwe wereldwijde kapitaalnormen voor de banken bekend.

Het Baselcomité, de mondiale toezichthouder over de banksector, maakt vanaf 17 uur bekend wat de aangepaste kapitaalregels zijn voor de banken. Het gaat om een nog oningevuld luik van wat bankiers de Basel 3-normen noemen. Comitévoorzitter Stefan Ingves, ook gouverneur van de Zweedse Riksbank, en ECB-chef Mario Draghi, in zijn rol als voorzitter van de wereldwijde toezichthouders, geven een persconferentie bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

Hoe meer risico's op de balans staan, hoe meer kapitaal een bank als buffer moet opbouwen, is het basisprincipe. Alleen is er al jaren discussie over hoe die risico's precies berekend moeten worden. Het gaat onder meer om de kans op wanbetalingen bij woonkredieten.

Een wijziging van de internationale afspraken kan grote gevolgen hebben voor individuele banken. Het wordt vooral uitkijken of het Baselcomité de Europese banken zal dwingen om kapitaal bij te tanken, en in welk tempo.

Black box

De meest gebruikte kapitaalratio's zetten het kapitaal van de bank af tegen de risicogewogen activa. De banken hanteren voor de risicoberekening een eigen intern model. Maar volgens critici zijn de risicogewogen activa van de banken te veel een 'black box' die de bankiers vrij kunnen invullen. De banken argumenteren dan weer dat zij het beste geplaatst zijn om de specifieke risico's in hun lokale markt in te schatten.

Europa vs VS

Onder meer omdat hypotheken doorgaans zwaarder doorwegen bij de Europese dan bij de Amerikaanse banken, ruziën Europa en Amerika al jaren over de mate waarin de interne berekening mag afwijken van een gestandaardiseerde berekening. 

Europa wou de 'vloer' zetten op 70 procent. Dat betekent dat de eigen berekening van de risicogewogen activa niet onder 70 procent van standaardberekening door de toezichthouder mag uitkomen. De VS wou minder afwijkingen wou en mikte op 75 procent. Het leidde tot hypertechnische cijferdiscussies. Beide partijen lijken elkaar nu in het midden gevonden te hebben: een vloer van 72,5 procent.

De algemene verwachting is dat de bijkomende kapitaaleisen breed over de tijd uitgesmeerd zullen worden, waardoor de Europese banken ruim de tijd krijgen om zich te schikken. De bevoegde eurocommissaris Valdis Dombrovskis heeft altijd het standpunt ingenomen dat de Europese banken goed gekapitaliseerd zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content