Banken investeren miljarden in omstreden mijnbouw

Een goudmijn in Zuid-Afrika. ©REUTERS

De afgelopen vijf jaar investeerden Belgische banken bijna 36 miljard dollar in mijnbouwbedrijven met een bedenkelijke reputatie.

De ngo's 11.11.11, Broederlijk Delen en Fairfin publiceerden donderdag de resultaten van hun gezamenlijke onderzoek naar de investeringen in de internationale mijnbedrijven. Die sector heeft een nogal bedenkelijke reputatie.

Desondanks stoppen Belgische banken flink wat geld in bijvoorbeeld Glencore , Goldcorp of Newmont Mining.  BNP Paribas, Deutsche Bank en ING Group horen bij de grote investeerders, becijferden de onderzoekers. Argenta, Belfius, VDK Spaarbank en Triodos investeren niets.

Tussen 2011 en september 2016 ging het om een bedrag van 33,8 miljard dollar, omgerekend zowat 30,3 miljard euro. Daarbij komt nog eens 2,1 miljard dollar aan aandelen en obligaties bij die de banken in september 2016 in hun portefeuille hadden.

De investeringen vallen uiteen in leningen en uitgiftes van aandelen en obligaties. De aandelen en obligaties die de banken op de markt brengen, hebben ze dus maar tijdelijk in hun bezit. Zonder deze tijdelijke aankopen gaat het nog steeds over minstens 20 miljard dollar.

OESO ontvangt klachten

Broederlijk Delen, 11.11.11 en Fairfin wijzen erop dat de mijnbouwsector goed is voor twee derde van de bij de VN gerapporteerde gevallen van mensenrechtenschendingen door bedrijven. En de helft van de klachten tegen multinationals die de OESO ontvangt, zijn ook tegen de mijnbouwers.

Wereldwijd zijn er tal van cases waar men lokaal protest tegen mijnbouw gewelddadig onderdrukt.
Bogdan Vanden Berghe
Directeur 11.11.11

Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11, licht toe: 'Wereldwijd zijn er tal van cases waar men lokaal protest tegen mijnbouw gewelddadig onderdrukt, de bevolking wordt verdreven of de impact op het leefmilieu onomkeerbaar is.' 

De OESO en de VN hebben richtlijnen opgesteld voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wie die regels overtreedt, belandt op de uitsluitingslijsten van de kapitaalverstrekkers. Dat betekent dat de bedrijven niet meer in de betrokken mijnbouwers investeren. 

Spaarders en beleggers

Opvallend is dat BNP Paribas, Deutsche Bank en ING een intern beleid hebben rond mijnbouw. 'Daarmee krijgen spaarders en beleggers onterecht de indruk dat de banken erg goed opletten bij investeringen in de mijnbouw', stellen de ngo's. 'Ons onderzoek wijst op het tegendeel.'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat zo snel mogelijk een afspraak maken met BNP Paribas om de bank aan te spreken op haar investeringen in omstreden mijnbouwprojecten. De bank, die deels in overheidshanden is, spant de kroon met 18,2 miljard dollar.

Febelfin 

De sectororganisatie Febelfin wijst er in een schriftelijke reactie op dat de Belgische banken 'allerhande criteria' gebruiken die verder gaan 'dan louter het financiële aspect van een investering'. Daarnaast kan de Belgische consument, 'gelet op de transparante houding van de Belgische banken', een geïnformeerde keuze maken.

De maatschappelijke verantwoordelijkheid waarop de Belgische banken zich zouden mogen beroepen, kent verschillende dimensies, klinkt het: onder meer het kritisch omgaan met kredietverlening en investeringen. Daarnaast wordt rekening gehouden met de sociale en milieu-impact van de bedrijven aan wie ze kredieten verleent of waarin ze belegt.

De meeste banken hebben hier beleid rond, en zijn daar ook transparant in, klinkt het. Op de meeste bankensites zijn documenten te vinden waarin dat duurzaamheidsbeleid uitgelegd wordt. Febelfin wijst erop dat 'elke instelling individueel haar beleid in deze bepaalt', en dat het aan de banken in kwestie is om deze te verdedigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content