Behandeling Dexia-dossier door raadkamer uitgesteld

De val van Dexia veroorzaakte verliezen voor de aandeelhouders van de groep. ©belga

De advocaat van een aantal binnen- en buitenlandse gedupeerde Dexia-klanten vraagt de onderzoeksrechter bijkomende onderzoeksdaden te verrichten.

Het zal wat langer duren voor duidelijk wordt of er effectief niemand vervolgd wordt voor de ondergang van de Belgisch-Franse financiële groep Dexia. De kans bestaat dat de onderzoeksrechter bijkomend onderzoek zal verrichten.

Een aantal Dexia-aandeelhouders die de waarde van hun aandelen zagen verdampen na de implosie van de groep in 2011 dienden bij het Brusselse gerecht een strafklacht in, in de hoop hun verliezen te kunnen recupereren. Ze voerden aan dat ze misleid waren door de communicatie van het bedrijf in de aanloop naar de ontmanteling in 2011.

Vorige maand raakte, na zeven jaar, bekend dat de raadkamer van Brussel zich dinsdag over het dossier zou buigen. Met mogelijk een buitenvervolgingstelling tot gevolg: de Brusselse procureur zou alleszins de raadkamer vragen Dexia en gewezen CEO Pierre Mariani niet te vervolgen omdat er geen elementen zijn om hen voor de rechter te dagen.

Burgerlijke partij

De behandeling van het dossier is echter voor onbepaalde tijd verdaagd omdat Geert Lenssens (SQ Law), de raadsman van een aantal binnen- en buitenlandse Dexia-aandeelhouders die zich burgerlijke partij stelden, bijkomende onderzoeksdaden vroeg. ‘Het onderzoek is voor mijn cliënten niet rond. Er moeten nog een aantal elementen worden toegevoegd’, zegt Lenssens die geen verdere details kan geven.

De bal ligt nu in het kamp van de onderzoeksrechter. Die kan ingaan op het verzoek of dat weigeren. In dat laatste geval kan er eventueel beroep worden aangetekend bij de kamer van inbeschuldigingstelling bij het hof van beroep.

Het gerecht heeft overigens nooit een onderzoek gevoerd naar het beleid in de jaren voor de eerste val van Dexia in 2008. Nochtans zijn toen volgens tal van waarnemers fouten begaan door te veel risico's aan te gaan en een riskant financieringsmodel te hanteren. Maar het is geen uitgemaakte zaak dat daarbij ook regels overtreden werden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect