Belfius lanceert één app voor al uw zichtrekeningen

©BELGA

Belfius-klanten die ook een zichtrekening hebben bij pakweg KBC of ING, kunnen vanaf volgend jaar al hun zichtrekeningen beheren vanuit de Belfius-app.

De bank in overheidshanden maakt het als eerste Belgische speler voor de klant mogelijk zijn zichtrekeningen bij andere banken te integreren in zijn app. Het gaat om een uitbreiding van de bestaande app. De Belfius-klant zal al zijn zichtrekeningen kunnen groeperen en ook betalingen van op alle zichtrekeningen kunnen uitvoeren vanuit de app, die ook het saldo en de historiek van alle rekeningen zal bijhouden.

Mogelijk vanaf volgend jaar: een KBC-transactie uitvoeren vanuit de Belfius-app.

Daarmee wordt de betaalrevolutie die de Europese richtlijn PSD2 ontketent voor het eerst concreet. Vanaf 13 januari kunnen 'derde partijen' toegang krijgen tot de rekeninggevens van de bankklant, als die klant daar toestemming voor geeft. Die derde partij kan een winkelketen, fintechspeler of een andere bank zijn.

Dat maakt de weg vrij voor bankoverstijgende toepassingen voor de consument, zoals een app die een overzicht maakt van al zijn rekeningen bij verschillende banken. Uit een recente bevraging van Belfius bij klanten en niet-klanten zijn zowel particulieren als bedrijven vragende partij voor zo'n gecentraliseerd overzicht van hun financiën.

Belfius is internationaal niet de eerste. In het Verenigd Koninkrijk beheert Yolt, een fintechdochter van ING, de rekeningen en kredietkaarten bij verschillende banken.

Wou Belfius er als eerste in België mee uitpakken? 'We willen vooral het signaal geven dat wij als grote bank ook al ver staan op dit domein, en dat PSD2 dus niet alleen draait om fintechspelers', antwoordt Geert Van Mol, chief digital officer bij de bank. Net als KBC is ook Belfius van plan de app verder te stofferen via allianties met niet-bancaire spelers, maar daar wil Van Mol voorlopig geen details over kwijt.

Aanspreekpunt

Experts achten het goed mogelijk dat vrijwel elke bank de groepering van zichtrekeningen zal aanbieden. Ook Van Mol vermoedt dat de grote concurrenten op gelijkaardige projecten broeden.

De inzet is niet te onderschatten. Belfius hoopt dat de klant alleen de Belfius-app zal gebruiken om al zijn betalingen uit te voeren en te beheren. De bank wordt daardoor het eerste en enige aanspreekpunt, waardoor de concurrerende banken hun directe contact met de klant dreigen te verliezen.

Professionele klanten zullen hun boekhoudinformatica koppelen aan de beste rekeningenbundelaar, waardoor de uitgekozen bank of fintechspeler een bevoorrechte relatie kan ontwikkelen met dat bedrijf of die organisatie.

Kleine banken

Terwijl de grote banken zich al jaren voorbereiden op de vrijmaking van het betaallandschap, rijst de vraag hoe goed de kleine banken gewapend zijn.

Consultancybedrijf Deloitte maakte een studie over PSD2. 'De Belgische banken zien PSD2 meer als een opportuniteit dan een bedreiging. In andere landen is het vaak andersom', zegt vennoot Kasper Peters. 'We denken dat vooral de grote banken gaan profiteren. De Europese Unie wilde nochtans net het bankenlandschap openbreken, dus dat is wel paradoxaal. In België hebben we een aantal zeer snelle jongens, zoals Belfius, en een aantal trage tot zeer trage banken. De grootste impact verwachten we pas vanaf 2019.'

Privacy 

De nieuwe, 'open' vorm van bankieren zal wellicht niet elke klant meteen overtuigen. In Nederland is er een beweging tegen PSD2 ontstaan, omdat gevreesd wordt voor gesjacher met gevoelige bankgegevens.

Belfius verzekert de rekeninggegevens van andere banken volgens dezelfde strenge privacyregels als de eigen klantendata te beheren. De bank gaat de klantengegevens alleen verwerken 'als daarmee waarde voor de klant gecreëerd kan worden', zoals een gebruiksvriendelijker dienstverlening. De klant zal ook op elk moment de centralisatie van zijn zichtrekeningen bij Belfius kunnen beëindigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content