'Belfius aantrekkelijke prooi voor ING'

©BELGA

Het analistenteam van Rabobank ziet ING in de komende jaren een overnamebod doen op staatsbank Belfius.

De Nederlandse bank ING mag vanaf 18 november weer overnames doen. Belfius wordt dan een potentieel doelwit in de Benelux, schrijft analist Cor Kluis van Rabobank woensdag in een rapport over ING.

'Strategisch zou die overname goed passen, omdat zowel ING Bank als Belfius een marktaandeel van 13 à 15 procent heeft in België. De combinatie brengt ze tot 25 à 28 procent, waarmee ze de leidende bank in België zouden worden', vindt Kluis. De Rabobank-analist ziet grote synergieën, omdat de activiteiten relatief gelijklopen in België. ING België en Belfius zijn samen goed voor een jaarlijkse nettowinst van 1,41 miljard euro. Rekening houdend met 15 procent kostenbesparingen, kan dat klimmen tot 1,79 miljard euro, schat Kluis in.

De maximumprijs die ING bereid zal zijn te bieden voor Belfius ligt volgens hem op 11 à 12 miljard euro. Dat zou drie keer meer zijn dan wat de Belgische staat betaalde bij de nationalisering. Belfius, het voormalige Dexia Bank België, werd in oktober 2011 genationaliseerd om de bank uit het gekapseisde Dexia-schip te tillen. De Belgische staat legde toen 4 miljard euro op tafel. Het totale eigen vermogen van Belfius is intussen gestegen van 3,3 miljard euro in 2011 naar 7,9 miljard euro. Dat is maar een van de vele manieren om uit te drukken hoeveel Belfius waard is.

Een fusie tussen ING België en Belfius leidt haast onvermijdelijk tot een sociaal bloedbad. Als de Belgische staat een kandidaat-overnemer zou verbieden om grote ontslagrondes te organiseren, dan ligt de maximale overnameprijs volgens de Rabobank-analist 20 tot 30 procent lager.

Terwijl ING geen heil ziet in de combinatie van bank en verzekeringsbedrijf, kiest Belfius wél voor het bank- en verzekeringsmodel. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, schrijft Kluis. ING zou met zijn verzelfstandige verzekeringsdivisie NN (Nationale Nederlanden) samen een bod doen en daarna onderling de Belfius-koek verdelen.

Arco

Belfius staat officieel nog niet te koop. De top van het bedrijf heeft meermaals aangegeven dat de staatsbank pas eind 2016 klaar zal zijn voor een nieuwe eigendomsstructuur. Eerst moet de Dexia-erfenis helemaal verteerd zijn en moet er een oplossing komen voor het Arco-dossier. Belfius, dat honderdduizenden Arco-klanten telt, wordt mogelijk financieel betrokken bij de regeling. Dat Belfius verkocht wordt aan buitenlandse partij, staat niet vast. Er circuleren ook andere scenario's. Veel lokale besturen zien de bank liever in Belgische handen blijven, gezien haar belang voor de kredietverlening aan openbare besturen. Er gaan ook stemmen op voor een gedeeltelijke beursgang à la Belgacom.

1. Een fusie met een andere grootbank in België

2. Overname door een buitenlandse bank

3. Status quo, met de overheid als enige aandeelhouder

4. Beursgang à la Belgacom, waarbij staat meerderheidsaandeelhouder blijft

5. Opdeling en verkoop in stukken

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content