Advertentie

Belfius lanceert factuurdienst voor gemeenten

©Photo News

Gemeenten en ziekenhuizen kunnen de inning van hun facturen weldra uitbesteden aan Wayves, een nieuwe joint venture van de staatsbank Belfius.

Wayves werd op 21 oktober opgericht en wil organisaties uit de publieke en sociale sector helpen bij het beheren en invorderen van hun openstaande facturen.

Achter het nieuwe bedrijf schuilen de bank Belfius (50% van de aandelen), het gerechtsdeurwaarderskantoor Modero (40%) en het IT-bedrijf Kaspar Services (10%). De bedrijfsnaam verwijst naar het streven om het traject van factuur tot betaling ‘zo vloeiend mogelijk’ te maken.

‘Onze focus ligt in eerste instantie op organisaties en instellingen uit de publieke sector: steden, gemeenten, ziekenhuizen, OCMW’s, parastatalen en intercommunales’, zegt Belfius. ‘Maar in een latere fase komen ook grotere bedrijven in aanmerking.’

Een groot deel van de doelgroep kent Belfius al als huisbankier. De bank wil met de nieuwe dienst die klanten nog nauwer aan zich binden. Michel Bacquaert, een directeur bij Belfius Corporate Banking, wordt de eerste CEO van Wayves, dat de Belfius-toren op het Brusselse Rogierplein als hoofdzetel heeft.

De nieuwe speler zegt de organisaties deels of volledig te willen ontlasten van hun facturatie- en inningsproces, zodat ze meer op hun kerntaken kunnen focussen. ‘We willen de openbare en de sociale sector faciliteren in hun betaalprocessen, om hun financiële gezondheid te versterken. Dat kan gaan van advies verlenen, over ondersteuning bieden tot het volledig overnemen van het betaalproces’, zegt Paul Hermans, de woordvoerder van Modero.

Wayves gaat werken in naam en voor rekening van zijn opdrachtgever, bijvoorbeeld een gemeente, en maakt zich sterk dat door zijn tussenkomst de facturen sneller betaald zullen worden, wat de cashflowpositie van de opdrachtgever zal versterken. De klantenrelaties worden ‘niet nodeloos onder druk gezet’ en ‘nieuwe betaalconflicten worden voorkomen’, luidt het, en dat alles ‘op een kostenefficiënte manier’. Minder ambtenaren zullen zich met papierwerk hoeven bezig te houden.

Het softwareplatform dat Kaspar ontwikkeld heeft, vormt de digitale draaischijf voor de informatie-uitwisseling tussen alle betrokkenen. Dat wordt later deze maand gelanceerd. Klanten-opdrachtgevers zullen er online zicht hebben op hun dossiers, net als de gefactureerden. ‘Uiteraard werken we met de grootst mogelijke beveiliging’, zegt Hermans.

Modero, dat onder zaakvoerder Jan De Meuter uitgroeide van een Antwerps kantoor tot een Vlaams deurwaardersnetwerk, benadrukt dat de nieuwe dienst grotendeels losstaat van het gerechtelijk invorderen van achterstallige facturen. ‘Wayves is een complementaire dienst op ons werk als gerechtsdeurwaarder na een ingebrekestelling’, zegt Hermans. De topdirectie van Modero Antwerpen zetelt naast enkele hoge Belfius-bankiers in de raad van bestuur van Wayves. De samenwerking zou op een natuurlijke manier gegroeid zijn na enkele gezamenlijke inningsopdrachten, zo is te horen.

De sector van kredietmanagement reageert afwachtend op de opmerkelijke alliantie. ‘Gaat het om een invorderingsdienst, of eerder om een facturatiedienst? Want dat zijn toch twee verschillende metiers. En wat wordt de taakverdeling tussen Belfius en Modero’, vraagt een sectorkenner zich af. Als zou blijken dat Wayves vooral een invorderingsdienst is, kan dat nefaste gevolgen hebben voor de kleine incassobureaus en gerechtsdeurwaarders die nu voor lokale overheden werken, luidt het nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud