Belgisch gerecht vraagt Zwitserland sluier over HSBC te lichten

©AFP

HSBC Private Bank in Genève is door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise in verdenking gesteld voor fiscale fraude en het vormen van een criminele organisatie. Het doel is Zwitserland te dwingen verhoren en andere onderzoeksdaden toe te laten bij de bankiers in Zwitserland.

Miljarden euro’s zwart geld en meer dan 400 miljoen euro aan misgelopen belastinginkomsten. Dat is wat er op het spel staat voor de Belgische schatkist. Al sinds juli 2010 weet de Belgische belastinginspectie welke Belgen een (geheime) bankrekening hadden bij HSBC Private Bank in Zwitserland en wat de bank heeft gedaan om hen daarbij te helpen. Maar pas gisteren is de bank officieel in verdenking gesteld voor de bedenkelijke praktijken. De beschuldigingen zijn niet mals: ernstige en georganiseerde belastingfraude, witwassen, het onwettig uitoefenen van het beroep van financieel tussenpersoon in ons land en last but not least: het vormen van een criminele organisatie.

De speurders van de financiële recherche van Brussel en onderzoeksrechter Michel Claise weten al langer dat ze een ijzersterk dossier hebben tegen HSBC, een van de grootste banken ter wereld. De 3.137 gelekte rekeningbestanden van 2.450 Belgen die klant waren bij HSBC in Genève zijn ontluisterend. Ze bevatten de interne communicatie tussen de Zwitserse bankiers waarin ze hun hand- en spandiensten onverbloemd weergeven. Gebruik van codetaal, geheime afspraken in Antwerpse en Brusselse hotels en bij Belgische cliënten thuis, het oprichten van schermbedrijven in belastingparadijzen, onverholen verwijzingen naar zwart geld, enzovoort.

Betrouwbaar

De speurders konden niet zomaar aan de slag met de gestolen gegevens. Zes maanden lang hebben ze nagetrokken of de gelekte informatie betrouwbaar was. Dat bleek voor de volle honderd procent het geval te zijn. Ook een huiszoeking bij verschillende Belgische cliënten en een verhoor van een HSBC-verantwoordelijke gaven de speurders goede hoop dat ze een waterdicht dossier in handen hadden.

Al in juli 2010 kreeg de Belgische belastinginspectie alle namen en rekeninggegevens van de Belgen die een verdachte rekening hadden bij HSBC in Zwitserland. Gisteren, op 17 november 2014, meer dan vier jaar later, is HSBC in verdenking gesteld door een onderzoeksrechter in Brussel. Dat is laat, veel te laat. Want vorig jaar kon De Tijd alle 3.137 gelekte bankgegevens zelf ook inkijken. Het vergt weinig moeite om te zien dat de Zwitserse bankiers hun cliënten flagrant geholpen hebben de Belgische fiscus te omzeilen.

Waarom zo lang? Bij het Antwerpse gerecht is dit dossier volledig mismeesterd, met een huiszoeking bij de speurders en de oorspronkelijke magistraat, Peter Van Calster, als schrijnend dieptepunt. Om nog te zwijgen van de pogingen om te achterhalen hoe De Tijd aan informatie uit het HSBC-onderzoek kwam. Daarvoor waren blijkbaar wel tijd en middelen beschikbaar.

Dat is wraakroepend. Zeker als je weet dat deze inverdenkingstelling nog maar het begin is van een ellenlange procedureslag. Hoog tijd om niet alleen de procedures bij justitie efficiënter te maken, maar ook om deze belangrijke dossiers efficiënter aan te pakken.

Maar met de formele inverdenkingstelling van HSBC willen de speurders en de onderzoeksrechter duidelijk nog een stap verder gaan. Ze willen nu ook naar Zwitserland trekken. Door de bank officieel in verdenking te stellen willen ze het Zwitserse gerecht overtuigen nog meer verhoren en andere onderzoeksdaden toe te laten in Genève. Of Zwitserland daarmee zal instemmen, valt af te wachten. Het kan in elk geval een domino-effect hebben want het Brusselse gerecht voert een parallel onderzoek met Franse en Spaanse collega’s die ook de Franse en Spaanse gelekte gegevens analyseren. Het is niet de bedoeling van onderzoeksrechter Claise om ook betrapte cliënten aan te pakken. De Bijzondere Belastinginspectie voert al vier jaar procedures tegen een 200-tal individuen en families, goed voor een totale claim van meer dan 430 miljoen euro. Heel wat betrapte cliënten troffen al een schikking met de fiscus en de eerste processen zullen in 2016 beginnen. Het Antwerps parket dat oorspronkelijk de Belgische cliënten zou aanpakken, liet al weten dat wie een schikking treft geen vervolging riskeert.

Diamantsector

70 procent van de 2.450 Belgische cliënten komt uit de diamantsector. De Tijd meldde al eerder dat daar veel grote namen uit de Antwerpse diamantwereld tussen zitten. Dat gaat van de toplui van de diamantbedrijven tot (ex-)bestuurders van de diamantindustrie en diamantbeurzen. Maar daarnaast staan er nog meer opvallende namen op de lijst. Zoals Belgische tennisspelers en voetballers, maar ook advocaten, notarissen, bankiers, leden van de adel, telgen van miljardairskinderen, entertainers, een Europese ambtenaar, artsen, een professor en bedrijfsleiders.

De Zwitserse HSBC-bankiers wisten duidelijk dat (sommige) cliënten zwart geld bij hen verborgen hielden. Dat staat zwart op wit in de gelekte bankgegevens. Maar de bankiers hebben ook actief postorderbedrijven in Panama, de Britse Maagdeneilanden en andere belastingparadijzen aangeboden om honderden cliënten te helpen ontsnappen aan de Europese Spaarrichtlijn die sinds juli 2005 van kracht is en die hen fiscaal dreigde te ontmaskeren. De praktijken zouden zonder de gestolen gegevens nooit aan het licht zijn gekomen.

Herlees de resultaten van ons onderzoek naar de Zwitserse bankgegevens van 2.450 Belgen op www.tijd.be/hsbc.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud