Biedoorlog om Israëlische Dexia-erfenis

Dexia kondigde in maart de verkoop van Dexia Israel Bank aan. ©Bloomberg

Amper enkele maanden nadat Dexia zich kon ontdoen van zijn Israëlische probleemdochter barst een strijd los om Dexia Israel Bank.

De Bank of Jeruzalem zegt dat ze haar bod op Dexia Israel Bank verhoogt tot 730 miljoen sjekel (175 miljoen euro) in cash en aandelen.

23%
Premie
Het bod op Dexia Israel Bank ligt 23 procent hoger dan de prijs die Dexia er eerder dit jaar voor kreeg.

Het bod komt er nadat Israel Discount Bank een bod op Dexia Israel had gedaan van 670 miljoen sjekel (160,5 miljoen euro). Daarom waren beide partijen onderhandelingen begonnen.

Bank of Jeruzalem wringt zich daartussen met zijn bod. De bank had in augustus al eens een bod gedaan, maar dat werd afgewezen. Bank of Jeruzalem wil dat Dexia Isreal Bank binnen de week met een antwoord komt.

Dexia

De intense concurrentie voor Dexia Israel Bank is opmerkelijk. Eerder dit jaar kon de restbank Dexia  eindelijk afscheid nemen van zijn Israëlische activiteiten.

In maart werd een controlebelang van 58,89 procent verkocht aan een groep institutionele beleggers. Dexia kreeg daarvoor 350 miljoen sjekel (83 miljoen euro). Die transactie waardeerde Dexia Israel Bank in maart op 594 miljoen sjekel (142 miljoen euro). Het jongste bod ligt ruim 23 procent hoger dan die waardering.

Dexia Israel Bank was jaren een probleemdossier waar Dexia niet van afraakte. De verkoop was opgelegd in een afbouwprogramma van Europa. De bank was jaren een mikpunt voor acties van vredesactivisten. Die beschuldigden de bankier van Israëlische lokale besturen ervan mee de bezetting van Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever te financieren.

Ondanks de verkoop bleef de naam van de Israelische bank nog verwijzen naar de voormalige Belgische aandeelhouder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect