Bedrijven nemen maatregelen na aanslagen

©Photo News

De winkelketens Lidl, Carrefour en IKEA sluiten winkels in Brussel. Ook andere bedrijven zoals de banken nemen veiligheidsmaatregelen voor hun klanten en personeel.

Meerdere Belgische bedrijven die in Brussel actief zijn treffen maatregelen na de aanslagen die dinsdag plaatsvonden op de luchthaven van Zaventem en in het centrum van Brussel. Dat doen ze om zowel hun personeel als hun klanten te beschermen. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken roept bedrijven expliciet op om veiligheidsmaatregelen te nemen.

Een brede waaier van bedrijven past de normale manier van werken aan. Het gaat om winkelketens, restaurants, banken, industriële spelers.

Warenhuizen

©Ton Poortvliet/Hollandse Hoogte

 • De warenhuisketen Lidl heeft beslist al haar winkels in Brussel en Vilvoorde te sluiten. In totaal sluiten 15 Lidl-winkels de deuren. Op woensdag gaan de winkels normaal gezien weer open.
 • Ook elf Carrefour-winkels zijn toe. Het gaat om winkels die zich bevinden in gebieden die geëvacueerd zijn. Zo is de Carrefour Market in het Brusselse shoppingcenter City 2 dicht. Daarnaast zijn ook tien Carrefour Express-winkels in Brusselse metro- en treinstations gesloten. De maatregelen blijven ook in de komende dagen van kracht.
 • Bij Delhaize zijn negen winkels in het Brusselse gesloten. 'Als het kan, laten we onze winkels open, zodat mensen hun boodschappen kunnen doen', zegt woordvoerder Roel Dekelver. Veel winkels over het hele land worden extra beveiligd door stewards. 'Dat blijft minstens tot zaterdag zo, maar we evalueren de situatie permanent.' Het personeel van Delhaize kan werken in de kantoren van Molenbeek en Anderlecht, maar ze mogen ook van thuis werken. Delhaize verbiedt hen om voor het werk te reizen.
 • Colruyt neemt extra veiligheidsmaatregelen, maar alle winkels blijven voorlopig open.
 • Ook IKEA houdt voor de veiligheid enkele winkels dicht. Het gaat om die van Zaventem en Anderlecht. Ook de klantendienst blijft dicht.

Restaurants

©Bart Eijgenhuijsen/Hollandse Hoogte

 • De hamburgerketen McDonald's heeft op vraag van de politie zijn restaurant in Anderlecht gesloten. 'Maar we proberen onze restaurants in de mate van het mogelijke zo veel mogelijk open te houden', zegt communicatiedirecteur Kristel Muls. 'Dat doen we omdat veel mensen vast zitten in Brussel. We willen hen de kans geven om te eten, te drinken, sanitair te gebruiken en weer tot zichzelf te komen.'

Het personeel van de hoofdzetel mag van thuis uit werken. Het hoofdkantoor van McDonald's België ligt vlak bij de luchthaven van Zaventem. 'Toen we het nieuws vanmorgen vernamen, hebben we meteen aan onze mensen laten weten dat ze thuis mochten werken. We volgen de situatie op de voet.' Mogelijk zullen heel wat personeelsleden ook in de komende dagen thuis werken.

 • McDonald's' concurrent Quick heeft zijn Brusselse restaurants wel allemaal gesloten. 'Het gaat om zo'n tien restaurants', zegt woordvoerster Iris Brandao. 'We sluiten ze op vraag van de politie. De kans is groot dat ze ook morgen nog dicht zijn.'

Banken

©Photo News

 • De vier grootbanken hebben hun agentschappen in Brussel uit voorzorg gesloten. Het gaat om BNP Paribas Fortis, Belfius, KBC en ING. De maatregel betekent dat de kantoren wel open zijn, maar werken met gesloten deuren. Dus enkel mensen die een afspraak hebben of vragen om binnen te mogen kunnen terecht in de kantoren.
 • Bij BNP Paribas Fortis geldt de maatregel ook voor de andere gebouwen van de bank in Brussel. De bank verzoekt werknemers van de hoofdkantoren binnen te blijven of niet naar kantoor te komen als ze nog niet vertrokken zijn.
 • ING vraagt het Brussels personeel om morgen (woensdag) van thuis uit te werken behalve voor degenen die om de continuïteit te verzekeren op kantoor moeten zijn. De bank schrapt ook deze week alle evenementen in Brussel zoals de opening van een nieuwe kunsttentoonstelling in Brussel vlak bij het koninklijk paleis in het ING Art Centre.
 • Het hoofdkantoor van KBC is morgen (woensdag) gesloten. Al het personeel dat normaal aan de Havenlaan in Brussel werkt, zal van thuis werken.
 • KBC bekijkt of het enkele kantoren in Brussel de komende dagen zal sluiten.
 • Ook de opleidingen voor het KBC-personeel worden geannuleerd.

Industrie

©rv

 • De autoproducent Audi heeft beslist de namiddagploeg van zijn fabriek in Vorst bij Brussel niet aan de slag te laten gaan. 'Wegens de actuele situatie in Brussel werd de namiddagploeg geschrapt. We vragen onze medewerkers dinsdag niet naar de fabriek te komen', zegt Thomas Neuhaus, de algemeen directeur hr bij Audi Brussels, aan het persbureau Belga.
 • In de kerncentrales van Doel en Tihange is al het personeel dat niet nodig is voor de veiligheid van de uitbating van de centrales - lees het administratief personeel - naar huis gestuurd. Dat meldt de uitbater van de centrales Engie. De evacuatie is gebeurd in afspraak met de overheid en is een gevolg van de afkondiging van veiligheidsniveau 4. Het gaat om honderden personeelsleden die bij wijze van spreken in 'weekendmodus' gaan, aldus de woordvoerster van Engie. Verder gelden voor beide kerncentrales extra veiligheidsmaatregelen. De toegangspoorten zijn gesloten en binnenkomende auto's worden extra gecontroleerd. De centrales blijven normaal werken.

Telecom

©Photo News

 • Telecomoperator Proximus heeft vandaag al zijn winkels in Brussel gesloten. 'Toen we vanmorgen over de aanslagen hoorden, hebben we het personeel meteen laten weten dat wie nog niet op het werk was aangekomen, thuis moest blijven. Wie al in de winkel was, kreeg de opdracht daar te blijven', zegt woordvoerder Jan Margot.
 • Proximus-personeel dat onderweg was naar klanten om contracten af te sluiten of herstellingen uit te voeren, kreeg de opdracht zo snel mogelijk naar kantoor of naar huis te gaan. Alleen dringende herstellingen zijn doorgegaan.
 • Het personeel dat werkt op het hoofdkantoor, dat vlak bij het station Brussel-Noord ligt, kreeg de opdracht om de hele dag binnen te blijven.
 • Proximus vroeg zijn 14.000 personeelsleden om zo weinig mogelijk hun gsm te gebruiken, om zo de zwaarbelaste Belgische gsm-netwerken nog niet meer onder druk te zetten.
 • Over maatregelen voor de komende dagen beraadt Proximus zich nog.

Uitzendsector

©ANP

 • Het uitzendkantoor Adecco houdt zijn vijf kantoren in Brussel open. Het personeel mag vandaag wel vroeger vertrekken. 'We willen vermijden dat onze werknemers in de wellicht drukke avondspits terechtkomen', zegt Nico Reeskens, de directeur van Adecco België. Ook in de komende dagen blijven de kantoren wellicht open.
 • Adecco stelt ook zo'n 100 uitzendkrachten tewerk op de luchthaven van Zaventem. 'Niemand is gewond geraakt bij de aanslag, maar heel wat werkkrachten hebben de aanslag wel meegemaakt. Hen zullen we psychologisch begeleiden.'
 • Randstad heeft zijn kantoren in Brussel (De Munt), Vilvoorde en Anderlecht dinsdag toe gehouden. Ook woensdag blijven ze dicht. Ze zijn wel telefonisch bereikbaar. Het personeel van de kantoren zal in andere vestigingen werken, naar waar het telefoonverkeer wordt afgeleid.
 • Randstad stelt via twee uitzendkantoren op de luchthaven van Zaventem zo'n 50 werknemers tewerk. Randstad heeft nog niet alle uitzendkrachten kunnen bereiken. 'Dat komt door de overbelasting van het gsm-netwerk', zegt woordvoerder Jan Denys.
 • De personeesleden van de kantoren op de luchthaven hebben de aanslag van nabij meegemaakt en krijgen psychologische begeleiding.

Haven

©Tim Dirven

 • In de Antwerpse haven heerst extra waakzaamheid. Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel werd de bedrijven in de haven gevraagd verdachte zaken zo snel mogelijk te melden aan de politiediensten. Er zullen ook extra politiepatrouilles aanwezig zijn in de haven. Het internationale beveiligingsniveau in de haven blijft voorlopig behouden op veiligheidsniveau 1, wat inhoudt dat de normale werkzaamheden kunnen plaatsvinden, al wordt extra waakzaamheid gevraagd aan iedereen die zich in de haven bevindt.

Cultuur

©Jan de Meuleneir

 • De musea Jubelparkmuseum, Hallepoort en mim (het muziekinstrumentenmuseum) houden de deuren tot nader order dicht. Ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten blijft dinsdag dicht.
 • Bozar is vandaag gesloten. Daardoor gaat het concert 'Via Crucis' van het Klara Festival niet door. Of het museum en de concertzaal ook de komende dagen dichtblijven, wordt bekeken.
 • De voorstelling 'Save them', die vanavond zou doorgaan in de Kaaistudio's, is afgelast. Voor de voorstellingen later deze week in het Kaaitheater en de Kaaistudio's wordt de situatie dag na dag geëvalueerd.
 • De concerten die dinsdag gepland waren in de muziekzalen AB en Koninklijk Circus gaan niet door.
 • De Brusselse bioscopen van Kinepolis en UGC zijn gesloten. Aan de andere Kinepolis-complexen in ons land neemt de groep extra veiligheidsmaatregelen. De woordvoerster kan zich nog niet uitspreken over eventuele maatregelen in de komende dagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect