Cegeka bouwt bitcoinklonen voor banken

©Bloomberg

De grote banken zien brood in de technologie achter de bitcoin. De Hasseltse ICT-dienstverlener Cegeka gaat betalingssystemen ontwikkelen die erop geïnspireerd zijn.

Ook al blijft het onduidelijk of de puur digitale munt bitcoin ooit een gangbaar betaalmiddel wordt, toch experimenteren de grote banken massaal met de achterliggende technologie. ‘Cryptomania’, zo noemt Johann Palychata, een onderzoeker bij BNP Paribas, de trend. Citigroup test zijn eigen kloon uit, bijgenaamd de Citicoin. Santander investeert via zijn fonds InnoVentures in bedrijfjes die er iets van afweten. En ING organiseerde vorige maand nog een congres over de virtuele munt.

Het is de banken niet om de bitcoin zelf te doen. Er blijven twijfels over de wettelijkheid en de stabiliteit van de munt, die in tegenstelling tot reguliere munten geen centrale bank heeft als bewaker. Waar ze wel naar lonken, is het achterliggende systeem, de blockchain. Dat wereldwijd publieke logboek houdt alle transacties tussen bitcoinklanten bij. Die enorme bewegende databank wordt niet centraal beheerd, maar door een onlinenetwerk van computers die de gecodeerde transacties ontcijferen en valideren.

De blockchain heeft tal van voordelen: hij is moeilijk te kraken, kan wereldwijd in realtime transacties regelen, werkt vrijwel automatisch en is goedkoop. De gebruikers kunnen via een website als Blockchain.info meteen zien of hun transactie geregistreerd is.

De technologie achter de bitcoin kan grote omwentelingen veroorzaken, in de banksector en daarbuiten.
Marco Witteveen
Directeur Cegeka Nederland

De banken overwegen varianten van die technologie niet alleen te gebruiken voor betalingen, maar ook voor andere transacties, zoals de uitwisseling van digitale documenten, het sluiten van contracten en misschien zelfs aandelenhandel. Volgens Palychata is het revolutionaire karakter van de blockchain niet te onderschatten. ‘Bitcoins kern is de eerste succesvolle poging tot een veilig en gedecentraliseerd register. Dit is een uitvinding zoals stoom of de verbrandingsmotor’, schrijft hij. De grote Belgische banken houden de bitcoinvarianten in de gaten, want niemand wil de trein missen.

Cegeka springt op de kar. De Hasseltse IT-groep gaat toepassingen van de blockchain aanbieden aan de grote Europese banken. De directeur van de Nederlandse divisie, ex-bankier Marco Witteveen, leidt de productontwikkeling. Een handvol programmeurs van Cegeka Roemenië zullen zich in een eerste fase baseren op het betaalnetwerk Ripple en op bitcoin. ‘De blockchain is behoorlijk disruptief’, vindt ook Witteveen. ‘De technologie kan grote omwentelingen veroorzaken, ook buiten de financiële wereld. De toepassingen gaan veel ruimer dan betalingen. Zo voeren we met ABN AMRO een test uit met documentaire kredieten. Dit kan een heel belangrijke unique selling proposition worden voor Cegeka.’

Hasseltse IT-groep vindt te weinig informatici in eigen land

Cegeka wijst in zijn jaarrekening op een weerkerend probleem in zijn rekrutering. ‘Er zijn in België maar een beperkt aantal afgestudeerden in de informaticarichtingen’, stelt het vast. ‘Afhankelijk van de economische ontwikkeling kan daardoor een tekort ontstaan op de arbeidsmarkt, met een kostprijsverhogend effect.’ Dankzij de uitbouw van activiteiten in onder meer Roemenië zegt de groep haar gemiddelde kostprijs te kunnen drukken.

Cegeka, met 3.500 werknemers in Europa en een verwachte omzet van 400 miljoen euro in 2015, heeft de banksector als groeipool voor zijn activiteiten aangekruist. De keuze voor Roemenië als ontwikkelingscentrum voor de nieuwe activiteit heeft met de lagere loonkosten en met de aanwezigheid van de IT’ers te maken. ‘Het past in onze ‘nearshoring’-strategie, zegt Witteveen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content