Commerzbank haalt keiharde bespaarder in huis

Commerzbank (rechts op de foto) verkeert in crisis sinds fusiegesprekken met lokale rivaal Deutsche Bank (links) in het voorjaar van 2019 afsprongen. ©AFP

Manfred Knof, bijgenaamd de koevoet, krijgt de job als CEO eindelijk werk te maken van de te hoge kosten bij de Duitse grootbank.

Commerzbank , de tweede grootste privébank van Duitsland, heeft een nieuwe CEO. Dat liet voorzitter Hans-Jörg Vetter, zelf pas sinds augustus in dienst, in een kort persbericht weten.

De 55-jarige Manfred Knof krijgt misschien wel de zwaarste job in de Europese banksector: de seriële underperformer in een structureel onrendabele Duitse banksector duurzaam rendabel maken. Commerzbank is stuurloos sinds in april 2019 een fusiepoging met de grote lokale rivaal Deutsche Bank afsprong.

Sinds die mislukte vrijage charmeert bij Deutsche Bank de nieuwe CEO Christian Sewing met een ingrijpende soberheidskuur, die resultaten begint op te leveren. Commerzbank daarentegen is door de combinatie van structureel hoge kosten en een pandemie die zwaar aan de inkomsten vreet meer dan ooit op de sukkel, met een aandeel dat diepterecords verkent (zie grafiek).

De door Bloomberg gepolste analisten verwachten dat Commerzbank zowel dit als volgend jaar diep in de rode cijfers duikt. In de Duitse media gonst het van geruchten dat bij de bank tot een vierde van de 40.000 banen bedreigd zijn, van de 1.000 kantoren staan er zelfs 800 op de helling.

Onder druk van aandeelhoudersactivisten stapte afgelopen zomer zowel CEO Martin Zielke als voorzitter Stefan Schmittmann op. Ze kregen het verwijt te zachte heelmeesters te zijn, met stinkende wonden tot gevolg. Nu Vetter een opvolger heeft voor Zielke, is er tenminste weer een topduo dat een poging kan ondernemen om de neerwaartse spiraal te stoppen.

Ver heeft Vetter het niet gezocht. Knof was pas sinds de zomer van 2019 aan de slag bij de afdeling consumentenbankieren van buur Deutsche Bank. Maar hij maakte vooral naam in de twee decennia daarvoor in München, als topmanager bij de verzekeringsreus Allianz.

Knof bleek daar vooral erg sterk in iets waar Commerzbank al jaren slecht in is: kosten wegsnijden. En gaf daarbij blijk van een on-Duitse genadeloosheid en ongeduld voor het klassieke overleg met de vakbonden. 'De koevoet is zijn favoriete wapen in een conflict', liet een oud-collega zich vorig jaar bij Knofs overstap naar Deutsche in de Britse zakenkrant Financial Times ontvallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud