Advertentie

Credit Suisse negeerde alarmsignalen over omgevallen hefboomfonds

©REUTERS

De raad van commissarissen van Credit Suisse heeft een vernietigend rapport vrijgegeven over de ondergang van het hefboomfonds Archegos, die de Zwitserse bank 5,5 miljard dollar heeft gekost.

Het Amerikaanse hefboomfonds speculeerde met derivaten op de koersstijging van technologieaandelen. Maar toen die in maart van dit jaar een correctie ondergingen, kon Archegos niet langer zijn leningen terugbetalen. De banken die leningen hadden verstrekt aan het fonds moesten voor 10 miljard dollar aan kredietverliezen slikken.

Het grootste slachtoffer was Credit Suisse, dat 5,5 miljard euro aan verliezen moest verteren. De bank zag zich verplicht een kapitaalverhoging door te voeren en de bonussen van topmanagers werden verlaagd.

Alarmsignalen genegeerd

Uit een rapport van de raad van commissarissen blijkt nu dat er bij de investeringsafdeling, die advies en leningen aan hefboomfondsen verstrekte, ‘een fundamenteel falen van het management en de controles’ was. De afdeling was volledig gefocust op het maximaliseren van de winst op korte termijn, en had nauwelijks interesse in risicocontrole. Zo werden voor miljarden aan leningen verstrekt aan Archegos zonder dat daar veel onderpand tegenover stond.

Er was sprake van een fundamenteel falen van het management en de controles.
Raad van commissarissen Credit Suisse

Toch kreeg de afdeling meermaals alarmsignalen dat de derivatenposities van Archegos ‘een potentieel catastrofaal risico' voor Credit Suisse inhielden. Zo werd vastgesteld dat de potentiële verliezen ver boven de toegestane limieten uitkwamen. Maar die signalen werden systematisch genegeerd. Ook het management faalde, want de twee topbankiers die de afdeling leidden, schoven de verantwoordelijkheid voor de Amerikaanse derivatenhandel steevast door naar elkaar.

Maatregelen kosten klanten

Credit Suisse heeft na het debacle met Archegos orde op zaken gesteld. Het aantal risicomanagers is verhoogd, de maximale blootstelling aan een hefboomfonds is verlaagd en voortaan moeten die fondsen ook meer onderpand geven. De bank heeft intussen ook negen managers wandelen gestuurd en een tiental managers gestraft. Verder werd voor 70 miljoen dollar aan bonussen teruggevorderd.

Het fiasco heeft ook zijn sporen nagelaten in de tweedekwartaalcijfers. De nettowinst van de bank daalde met 78 procent tot 253 miljoen Zwitserse franc (234,5 miljoen euro), en dat was slechter dan verwacht. De bank leed ook onder het vertrek van grote klanten na de invoering van strengere risicomaatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud