De start-ups die de banken kraken

©Photo News

ING, AXA, P&V en nu ook Crelan: banken en verzekeraars gooien massaal mensen buiten. De boosdoeners zijn de digitalisering, de robotisering, algoritmes en apps. Welke fintech start-ups leggen de banken het vuur aan de schenen?

Je associeert het gladde, wat saaie kantoorgebouw op de Pegasus-site in Machelen, tussen farmahoofdkwartieren en consultancybureaus, niet meteen met een broedplaats van hippe start-ups in de wereld van de financiële technologie. En toch klopt hier het hart van de fintech in België: het is de thuisbasis van het netwerk- en coachingplatform Eggsplore. We hopen hier een glimp op te vangen van hoe we over enkele jaren zullen betalen, lenen, sparen en beleggen. Welke robots zullen ons binnenkort een spaarproduct aansmeren? En hoe kan artificiële intelligentie helpen bij het aanvragen van een hypothecair krediet?

Mede-oprichter Jurgen Ingels is - hoewel hij nog maar 45 jaar oud is - de éminence grise van de fintech in België. Twee jaar geleden verkocht hij de pionier in betaalsoftware Clear2Pay, waarvan hij de contouren 13 jaar geleden op een bierviltje uittekende, voor 375 miljoen euro aan de Amerikaanse financiële consultancyreus FIS.

Ik ken weinig fintechspelers die de ambitie hebben om een bank te worden. Maar ze hebben wel de snelheid en het gebruiksgemak die banken ontberen.
jurgen ingels
fintechpionier

Met het geld gaf hij, samen met onder meer ex-iMinds-topper Wim De Waele, zijn visie op de toekomst van de financiële wereld gestalte in wat hij een ‘ecosysteem voor fintech’ noemt. Hij is er vast van overtuigd dat banken vroeg of laat moeten capituleren voor wat de technologie kan en wat de jonge consument wil: instant bank- en verzekeringsdiensten op maat, altijd en overal. Ingels zag de debacles bij AXA, P&V, ING en Crelan aankomen. ‘Het stond in de sterren geschreven.’ ‘De bankwereld staat aan de vooravond van een immense omwenteling. Sommige banken hebben dat door, andere niet’, klonk het in 2014.

Die omwenteling trekt zich nu langzaam op gang. Eggsplore en het daaraan gelinkte investeringsfonds SmartFin Capital - met een portefeuille van 65 miljoen euro - moeten daar een antwoord op bieden. We lieten ons rondleiden door de toekomst van banken en verzekeringen in vier scenario’s en evenveel start-ups.

©Mediafin

The Glue

In zijn zoektocht naar een huis houdt Jan zijn smartphone in de aanslag. Bij elke foto die hij van een huis maakt, lijst een bank-app alle relevante informatie op: de plattegrond van het huis, de prijs, het aantal vierkante meters, hoe lang het te koop staat. Ze maakt meteen ook een schatting van de renovatiekosten en geeft een overzicht van zijn spaargeld, de mogelijke hypotheeklening, de maandelijkse aflossing en de schuldsaldo- en brandverzekeringen. Ze stelt meteen voor een afspraak te maken met de bank en een notaris.

De app bestaat nog niet, maar volgens Ingels is ze niet meer veraf. ‘De enige hindernis voor die app - en voor vele andere die hier ontwikkeld worden - is dat de data van banken nog steeds verspreid zitten in aparte databanken die niet met elkaar verbonden zijn.’ Daarom richtte hij samen met Stefan Dierckx (Projective) en Wim De Waele (Eggsplore) The Glue op. ‘Onze software ‘lijmt’ de databanken van banken, die gebetonneerd zitten in een loodzware juridisch-financiële regelgeving, aan de nieuwe digitale, hyperflexibele toepassingen die door techbedrijfjes worden ontworpen’, zegt Paul Grimbers, product manager van The Glue.

4.000
Het onderzoeksbureau CB Insights schat het aantal fintechs wereldwijd op meer dan 4.000. Afhankelijk van de definitie komen andere studies uit op 25.000. Vorig jaar vloeide wereldwijd bijna 17 miljard euro naar fintechs, 11 keer meer dan in 2010.

Anders gezegd: wat Ingels met Clear2Pay deed voor de verwerking van verschillende soorten betalingen, wil hij ook toepassen op andere bankdiensten, zoals leningen, verzekeringen en beleggingen. Intussen heeft The Glue met een Belgische grootbank een eerste klant binnen.

Het is het duidelijkste bewijs dat de klassieke spelers niet op sterven na dood zijn, vindt Ingels. ‘Ik ken weinig fintechspelers die de ambitie hebben om een bank te worden. Banken hebben het voordeel dat ze grote klantenvolumes hebben en dat ze de machinerie hebben om aan alle regels te voldoen en om risico’s te beheren. Dat kan je als kleine fintechspeler nooit. Maar die hebben wel de snelheid en het gebruiksgemak die de banken ontberen.’

Qover

Joris gebruikt zijn auto hooguit drie keer per week. De verzekeringsmaatschappij weet dat, want in zijn auto zit een tracker ingebouwd die precies bijhoudt waar en wanneer hij de baan opgaat. Hij betaalt een premie volgens de afgelegde kilometers, de wegen die hij neemt en zijn rijgedrag. Joris wil nooit meer een omnium. Hij betaalt een verzekering in het buitenland als hij de grens over rijdt. Zo houdt hij geld over om ook zijn elektrische fiets te verzekeren, met dezelfde flexibele premie.

Het is een algemene tendens: consumenten hebben geen interesse meer in het volledige pakket. Ze willen kiezen. Maar banken en verzekeringen zijn logge molochs die hun producten en diensten in pakketten pushen: een woonlening met een brandverzekering, een spaarrekening met beleggingsadvies.

 

Qover, opgericht door de jonge wolven Jean-Charles Velge (34) en Quentin Colmant (33), maakt de tegenovergestelde beweging. Het knipt verzekeringsproducten op maat van de consument zodat supermarkten en elektrozaken ze online kunnen verkopen. ‘We hebben een bibliotheek van geïndivi-dualiseerde verzekeringsproducten, van één dag tot één jaar, die een klant op elk moment kan opzeggen.’

Of dat een rechtstreekse aanval op de klassieke verzekeraars is? ‘De verzekeringsindustrie zal disruptie kennen, net zoals de auto- of reisindustrie. Sommige klassieke spelers zullen winnen, andere zullen verdwijnen. Verzekeraars moeten datawetenschappers en mensen met kennis van machineleren of internet of things aanwerven, maar je merkt dat ze vaak niet eens mensen in huis hebben met de oudere IT-skills, zoals cloud en webdiensten. Ze zijn te traag.’

Birdee

Pieter kent niets van beleggen, maar hij is het beu om zijn centen te parkeren op een spaarboekje tegen een rente van nauwelijks meer dan 0 procent. De drempel voor een private banker vindt hij dan weer te hoog. Pieter belegt daarom via een online tool, waarachter een robot schuilgaat die aan de hand van zijn beleggersprofiel automatisch belegt via trackers (gegroepeerde aandelen met risicospreiding).

De app Birdee van de Brusselse start-up Gambit richt zich tot consumenten die niet meer naar de bank gaan. Ze kunnen dat al langer voor rechtstreekse beleggingen in aandelen en obligaties (onder meer Keytrade, Binck Bank). ‘Alleen voor vermogensbeheer, waarbij mensen een bepaalde som uit handen geven om te laten beleggen volgens een bepaald risicoprofiel, bestond het nog niet’, zegt CEO Geoffroy de Schrevel. Hij is liever de partner van banken dan dat hij ze overbodig wil maken’. Behalve Keytrade zijn ook twee grote Franse groepen klant.

1,6 miljard
België telt momenteel 110 bedrijven (start-ups + scale-ups) in de financiële technologie. Dit jaar alleen al haalden zeven scale-ups samen 39 miljoen euro aan vers geld op.

Zullen mensen hun vermogen laten beheren door robots en algoritmes? ‘Potentiële klanten kunnen onze app uitproberen met virtueel geld. Er zit nog een comité mensen achter, met wie ze voortdurend contact kunnen hebben via een chatbox. Birdee is slechts een onderdeel van een geheel, zoals de gesofisticeerde motor van een Formule 1-bolide. Je hebt ook goede brandstof nodig (de beleggingsproducten), goede ingenieurs (onze ervaring) en een goede chauffeur (ons comité).

Fintech zal geen jobs bij de banken doen verdwijnen, denkt de Schrevel. ‘Maar het zullen niet meer de papierschuivers en rekenaars zijn die er vandaag zitten. Die taken worden vervangen door software en algoritmes. Er zullen meer ingenieurs nodig zijn om die te bouwen en up te daten.’

Xpenditure

Marc reist als export manager de halve wereld rond. Zijn onkostenbonnetjes houdt hij allang niet meer bij. Telkens als hij uitcheckt uit een hotel of een lunch afrekent, maakt hij met zijn smartphone een foto van het ticketje in een app. Die filtert er de datum, het bedrag, de munteenheid en de handelszaak uit. Enkele seconden later zitten de gegevens bij zijn chef-goedkeurder en bij de boekhouding. Als hij weer thuis is, staan de voorgeschoten sommen al op zijn rekening. Hij moet nooit meer onkostennota’s schrijven of problemen met verloren bonnetjes oplossen.

110
België telt momenteel 110 bedrijven (start-ups + scale-ups) in de financiële technologie. Dit jaar alleen al haalden zeven scale-ups samen 39 miljoen euro aan vers geld op.

De toepassing van de Vlaamse start-up Xpenditure wordt wereldwijd door 4.000 bedrijven gebruikt, van eenmansbedrijven tot grote corporates als Miele, Kone, Pernod-Ricard, Scania, Henkel en zowat alle grootbanken. Voor banken is het een extra dienst waarmee ze de houders van kredietkaarten, ook bedrijven, makkelijker aan zich kunnen binden, met het argument van vereenvoudiging, tijdwinst en controle op misbruik. Ze kunnen hem ook te koop aanbieden. Elke lijn in de afrekening van een bedrijfskredietkaart moet worden gestaafd met een papieren ticket. ‘In steeds meer landen hebben we met de fiscus een afspraak dat bedrijven geen papieren bonnetjes meer moeten indienen als ze onze software gebruiken’, zegt medeoprichter Wim Derkinderen.

Xpenditure draait een omzet van 4 miljoen euro. ‘Doordat we met een SaaS-model (software as a service, red.) werken, hebben we het voordeel van recurrente inkomsten. Maar dat betekent ook dat gebruikers ons er op elk moment uit kunnen zwieren. Ook dat is iets dat banken van nieuwe uitdagers kunnen leren: dat de gebruikers van hun producten graag feedback geven en dat daar rekening mee dient te worden gehouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect