Deutsche Bank duikt 5 miljard euro in het rood

Deutsche Bank leed in 2019 voor het vijfde jaar op rij verlies. ©Bloomberg

Deutsche Bank, dat vorige zomer nog een radicaal herstructureringsplan lanceerde na jaren van crisis, leed vorig jaar een verlies van 5,7 miljard euro. Het is het vijfde jaar op rij dat de grootste bank van Duitsland in het rood gaat.

Het grootste deel van het miljardenverlies is dan ook te wijten aan de kosten van de 'schoktherapie' die topman Christian Sewing afgelopen juli begon om het zwalpende Deutsche Bank weer op de rails te krijgen. Sewing kondigde toen aan dat Deutsche Bank zich weer zou toeleggen op zijn kerntaken: bankdiensten voor particulieren en bedrijven.

18.000
Herstructurering
Deutsche Bank wil tegen 2022 wereldwijd 18.000 banen schrappen.

De zakenbankpoot, het voormalige goudhaantje dat door het lagerenteklimaat en de malaise op de obligatiemarkten plots het zwaarste blok aan het been was geworden, zou worden afgebouwd. Deutsche Bank richtte ook een bad bank op om ingewikkelde financiële producten in quarantaine te plaatsen en wil tegen 2022 wereldwijd 18.000 jobs schrappen.

Die oefening kostte Deutsche Bank vorig jaar al 3 miljard euro. Bovendien moest de groep voor een bijna even groot bedrag waardeverminderingen doorvoeren op activa in haar portefeuille. Dat maakte dat de bank 2019 met een verlies van 5,7 miljard euro afsloot. Een jaar voordien leed de bank een verlies van 52 miljoen euro.

Meer vertrouwen

We hebben er alle vertrouwen in dat we de transformatie kunnen financieren met eigen middelen.
Christian Sewing
CEO Deutsche Bank

Toch toont Sewing zich vrij tevreden over de resultaten. Deutsche Bank slaagde er de voorbije maanden in haar kapitaalpositie meer op te krikken dan was voorzien. 'We hebben er alle vertrouwen in dat we deze transformatie kunnen financieren met eigen middelen en op eigen kracht weer met groei kunnen aanknopen,' zegt Sewing in een statement. De vrees dat Deutsche Bank vroeg of laat weer geld zou moeten bijtanken was een van de belangrijkste redenen waarom het aandeel van de bank  in de loop van 2019 nieuwe diepterecords brak. 

Ook operationeel is er beterschap, zegt Deutsche Bank. In de 'core business', de activiteiten waar Deutsche Bank voortaan wil op focussen, slonk de omzet wel nog met 2 procent. Maar zonder uitzonderlijke elementen bleven de inkomsten stabiel. De winst voor belastingen kwam voor die activiteiten uit op 543 miljoen euro. Exclusief uitzonderlijke factoren, zoals herstructureringskosten, afschrijvingen en andere eenmalige elementen, bedraagt de winst voor belastingen 2,8 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect