Deutsche Bank raakt verder verstrikt in witwasschandaal

Vorige week nog waren tientallen speurders de hoofdzetel van Deutsche Bank binnengevallen in een onderzoek rond de Panama Papers. ©AFP

De Duitse gigant zou de Deense bankgroep Danske Bank veel meer hebben geholpen om verdachte betalingen wit te wassen dan tot dusver was gedacht.

Eind november was na een intern onderzoek al aan het licht gekomen dat de Duitsers Danske Bank tussen 2007 en 2015 hadden geholpen om tot 150 miljard dollar (132 miljard euro) aan verdachte betalingen te verwerken.

Dat bedrag komt overeen met bijna twee derde van alle transacties die worden onderzocht in het schandaal dat afgelopen zomer losbarstte rond Danske Bank. De Deense bank zou jarenlang geld uit voormalige Sovjetstaten hebben witgewassen via een piepklein filiaal in Estland. 

Deutsche Bank  trad aanvankelijk op als klokkenluider, maar het raakt meer en meer verstrikt in het schandaal. Donderdag meldde de Britse zakenkrant Financial Times dat Deutsche Bank 31 miljard euro meer verdachte transacties zou hebben verwerkt dan eerst was aangenomen. De krant baseert zich op een interne memo waarin sprake is van 1 miljoen verdachte transacties.

Deutsche Bank zou uiteindelijk dus betrokken zijn bij in totaal 163 miljard euro aan schimmige geldstromen, goed voor 80 procent van het totaalbedrag dat wordt genoemd in het Danske-schandaal. 

Aandeel op dieptepunt

De voorbije jaren dook Deutsche Bank op in zowat alle grote financiële schandalen. Vorige week nog vielen 170 speurders binnen op de hoofdzetel in Frankfurt in een onderzoek rond de Panama Papers. Deutsche Bank wordt ervan verdacht dat het alleen al in 2016 311 miljoen euro van 900 klanten zou hebben witgewassen via een dochter in de Maagdeneilanden.

In de jaren daarvoor moest de bank naar schatting meer dan 18 miljard euro ophoesten voor boetes en schikkingen in affaires rond de invloedrijke Libor-rente of gesjoemel met goud- en valutaprijzen. Voor haar betrokkenheid bij het Danske Bank-schandaal heeft de groep vooralsnog geen geld opzijgezet, liet Deutsche Bank donderdag verstaan.

Op de beurs van Frankfurt donderde het aandeel donderdag 3 procent omlaag naar een nieuw historisch dieptepunt van 7,80 euro. Het aandeel is sinds Nieuwjaar al met 51 procent gedaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud