'Deutsche Bank wil praten over fusie met Commerzbank'

Christian Sewing, de CEO van Deutsche Bank, wil nu toch onieuw praten over een fusie met Commerzbank. ©AFP

Deutsche Bank gaat informele gesprekken aanknopen met Commerzbank over een mogelijke fusie. Dat meldt het persbureau Reuters.

Reuters bevestigt daarmee het nieuws dat eerder door de krant Welt am Sonntag was gebracht. De twee banken en het Duitse Ministerie van Financiën waren niet bereid commentaar te geven.

Het nieuws komt niet echt als een verrassing. Steeds meer experts geraakten er van overtuigd dat de twee grootste beursgenoteerde Duitse banken niet in staat zijn hun aanslepende problemen binnen een redelijke termijn op eigen kracht op te lossen. Beide banken zijn nog steeds niet hersteld van de crisis van 2008.

Het zou wel nog maar om informele gesprekken gaan. Er is nog geen formeel mandaat. Andere scenario's zijn ook nog altijd niet uitgesloten. Zo circuleerden ook al de namen van het Zwitserse UBS, het Franse BNP Paribas en het Nederlandse ING voor een internationale fusie. 

Duitse oplossing

Toch is er duidelijk beweging in de richting van een Duitse fusie. Christian Sewing, de CEO van Deutsche Bank, zou zijn verzet hebben opgegeven om nog dit jaar een overeenkomst te sluiten, aldus de bron van Reuters.

Deutsche Bank heeft nood aan extra werkmiddelen en riskeert een verlaging van de kredietrating. De ratingbureaus Moody's en Fitch hebben een negatieve outlook gegeven voor de kredietrating van Deutsche Bank.

Toegang tot de deposito's van Commerzbank is een manier voor Deutsche Bank om te kunnen beschikken over goedkopere werkmiddelen, liet Paul Achleitner, de voorzitter van Deutsche Bank, al eerder uitschijnen.

Commerzbank heeft zelf ook al meegegeven dat de doelstellingen voor 2020 niet meer haalbaar zijn door de minder gunstige marktomstandigheden.

Duitse regering

Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën, en Jörg Kukies, zijn rechterhand en een voormalig bankier van Goldman Sachs, zouden de fusie genegen zijn.  Door de vertragende economie wordt de terugkeer naar normale rentevoeten, cruciaal voor het herstel van de rendabiliteit, verder uitgesteld.

Heel wat leden van de Duitse regering willen niet langer wachten op de heropstanding van de Deutsche Bank op eigen kracht. Ze verkiezen één sterke bank die de Duitse kmo's, de ruggengraat van de Duitse exporteconomie, kunnen steunen als het straks economisch moeilijker wordt.  

In 2016 waren er al gesprekken onder  toenmalig CEO John Cryan. De onderhandelingen zijn toen afgesprongen. Sewing was er toen al bij betrokken als hoofd van de retailtak. Sewing staat nog maar een jaar aan de leiding van de grootste bank van het land.

Het is nog lang niet zeker dat de fusiegesprekken deze keer wel zullen slagen. Het blijft een groot vraagteken hoe de grotere aandeelhouders op de fusie zullen reageren. Dat zal vooral afhangen van de concrete fusievoorwaarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud