Advertentie

Dexia zet definitief punt achter Duitse hoofdstuk

De Duitse bankdochter DKD werd jaren als een onverkoopbare brok beschouwd. ©BELGA

Nu de verkoop van haar Duitse dochter DKD eindelijk is afgerond, kan de Belgisch-Franse restbank haar balans in een klap met 15 procent inkrimpen. Daar hangt wel een prijskaartje van 115 miljoen euro aan vast.

Dexia had in december al aangekondigd dat het zijn Duitse dochter DKD - voluit Dexia Kommunalbank Deutschland - voor 352 miljoen euro zou verkopen aan de Duitse Landesbank Helaba. Maar nu is de deal definitief afgerond.

De verkoop mag gerust worden omschreven als een huzarenstuk. Net als dochter Dexia Israël, die vorig jaar van de hand werd gedaan, werd ook DKD jaren als een onverkoopbare brok gezien.

Twee jaar aanslepen

DKD legt zich vooral toe op de financiering van Duitse gemeenten en doet dat via een bepaald type schuldinstrumenten dat bijna alleen in Duitsland wordt gebruikt, de Pfandbrieven. Na een zoektocht die meer dan twee jaar heeft aangesleept, heeft Dexia eindelijk een koper beet voor DKD.

352 miljoen
Verkoopprijs
Dexia verkocht zijn Duitse dochter voor 352 miljoen euro aan de Duitse Landesbank Helaba.

De Belgisch-Franse bank moet wel een minwaarde van 115 miljoen euro slikken op de verkoop van haar Duitse dochter. Dat weegt niet op tegen het feit dat de groep nu een nieuwe grote stap zet in de afbouw van haar balans.

Sinds Dexia in 2011 implodeerde, heeft de groep eigenlijk maar een doel: haar enorme balans zo snel mogelijk afwikkelen zonder dat de Belgische en Franse belastingbetaler daar al te grote risico’s bij lopen. België en Frankrijk, die 95 procent bezitten van de aandelen Dexia, staan nog altijd voor 65 miljard euro garant voor de restbank.

Gaspedaal indrukken

De voorbije jaren drukte het management van Dexia stevig het gaspedaal in bij het ontmantelen van de balans. Vorig jaar werd die balans 14 procent kleiner op 159 miljard euro. Dankzij de verkoop van DKD gaat er nog eens 24 miljard euro, of 15 procent van het balanstotaal, van de teller.

Ter vergelijking: bij de start van de crisis in 2008 torste Dexia een balans van 650 miljard euro. Of Dexia dit jaar evenveel vaart kan zetten achter de afbouw valt te bezien.

Topman Wouter Devriendt waarschuwde er eerder al voor dat het alleen maar moeilijker en duurder wordt om verder te krimpen. De groep heeft onder meer nog belangrijke Italiaanse activiteiten in portefeuille, maar door de aanhoudende zorgen over de overheidsfinanciën in dat land lijkt een verkoop van die tak geen evidentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud