Dexia legt provisie aan voor Oostenrijkse bad bank

Het hoofdkwartier van de ter ziele gegane Oostenrijkse bankgroep Hypo Group Alpe Adria in Klagenfurt ©REUTERS

Dexia legt een voorziening aan voor zijn blootstelling aan de noodlijdende Oostenrijkse bad bank Heta Asset Resolution. Hoe groot de provisie wordt, die Dexia in het eerste kwartaal zal boeken, is nog niet bepaald.

Dexia heeft een blootstelling van 395 miljoen euro aan Heta Asset Resolution, waarvoor de deelstaat Karinthië garant staat.  ‘Voorzichtigheidshalve’ heeft de groep besloten toch een provisie aan te leggen, meldt Dexia in een persbericht.

De Oostenrijkse financiële toezichthouder FMA (Finanzmarktaufsicht) publiceerde begin maart een decreet dat de ontbinding van Heta Asset Resolution inleidt. Er werd een tijdelijk moratorium afgekondigd op ‘een aanzienlijk gedeelte van het schuldpapier’ van Heta. Dat betekent dat de vereffenaar heeft besloten zeker tot 31 mei 2016 geen schulden meer af te lossen of rente te betalen. Dexia heeft bijna 400 miljoen kredieten uitstaan op Hypo en zal dus logischerwijs een provisie aanleggen voor potentiële verliezen.

Dexia voegt nog toe dat het ontmantelingsproces op schema blijft van het door de Europese Commissie goedgekeurde langetermijnproject.

Van Overtveldt

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageerde vrijdagavond op de jongste ontwikkelingen. 'Uit nadere analyse blijkt dat de huidige kapitaalstructuur van Dexia, en met name de door de Europese toezichthouder opgelegde kapitaalratio's, niet onder druk komen te staan. De recente aflossingen van kredieten verstrekt door de ECB en Belfius vormen een bijkomend bewijs van de verbeterende liquiditeitspositie van de bank', zegt de minister.

'Anderzijds tonen de actuele ontwikkelingen met Heta Asset Resolution wel aan dat Dexia en haar rechtstreekse aandeelhouder meer dan ooit een waakzame en proactieve houding dienen aan te nemen teneinde het belang van de Belgische belastingbetaler optimaal te vrijwaren', zegt Van Overtveldt nog.

In de marge van de geplande Eurogroep- en Ecofinvergaderingen van begin volgende week zal Van Overtveldt over de kwestie praten met zijn Oostenrijkse collega. 'Dit om verdere juridische en financiële informatie te bespreken met het oog op een zo goed mogelijke afwikkeling van dit dossier.'

Ontmantelen

Heta Asset Resolution is de bad bank die vorig jaar werd opgericht om er de rommeleffecten van Hypo Group Alpe Adria (HGAA) in onder te brengen.

HGAA was een van de slachtoffers van de bankencrisis van 2008/2009. De bank werd in 2009 genationaliseerd door de Oostenrijkse regering, maar miljarden leningen van de bank zullen nooit worden terugbetaald en de Oostenrijkse belastingbetaler zal daarvoor moeten opdraaien.

In september 2013 keurde de Europese Commissie een plan goed om HGAA ordentelijk te ontmantelen. In juli 2014 keurde het Oostenrijks parlement een speciale Hypo-wet goed. Daarbij werd de groep opgesplitst in drie stukken: een Balkan-dochter (die later dit jaar wordt verkocht), een Italiaanse dochter (die wordt afgebouwd) en een bad bank, Heta Asset Resolution. Het is de bedoeling Heta de komende jaren af te wikkelen, net zoals met Dexia zelf gebeurt.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect