Advertentie

Dexia ontwijkt debat met kapitaalreductie

(foto: Reuters)

Dexia ontwijkt het debat over de broodnodige kapitaalverhoging door een kapitaalvermindering door te voeren. Dat klinkt knotsgek en is het ook, maar kan volgens de letter van de Belgische vennootschapswet.

Elk weldenkend mens weet dat Dexia snel vers kapitaal nodig heeft, om het lek geslagen en stuurloos schip te stabiliseren. Dat is niet meer dan gezond verstand, wat onder meer Luc Coene, tijdens voor een Nationale Bank-gouverneur erg uitzonderlijke persconferentie, en meerdere politici op het platform van De Zevende Dag aangaven. 

Maar het dossier-Dexia bewijst nog eens ampel dat 'gezond verstand' en 'boekhoudnormen' vaak niet bijster goed samengaan. De Standaard meldt zaterdag dat Dexia via een truucje nog even kan ontsnappen aan het onvermijdelijke.

Dat klopt. De facto voert Dexia een kapitaalvermindering door om een debat over een broodnodige kapitaalverhoging te ontwijken.

Letter en geest

Dat klinkt knotsgek en is het ook, maar kan volgens de letter - de geest is een ander paar mouwen - van de vennootschapswet.

Pro memorie: artikel 633 van de vennootschapswet bepaalt dat de aandeelhouders zich moeten beraadslagen over de toekomst van het bedrijf, als het eigen vermogen minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal bedraagt

Bij Dexia is volgens de internationale boekhoudnormen IFRS het eigen vermogen - zeg maar het collectieve spaarpotje van de aandeelhouders - door de opgestapele verliezen minder dan nul, maar volgens de Belgische boekhoudnormen (nog) niet.

Pagina 229 van het jaarverslag over 2011 leert dat het eigen vermogen van de Dexia N.V. nu nog 2,78 miljard bedraagt. Dat is nog nipt meer dan de helft van het maatschappelijk kapitaal van 4,62 miljard, omdat de holding dat kapitaal vorig jaar door de afboeking van 4 miljard overgedragen verliezen verminderde.

Maar de 'bewegingsmarge' is nu nog nipt. Daarom wil Dexia met hezelfde truucje als vorig jaar opnieuw meer dan 4 miljard overgedragen verliezen van het maatschappelijk kapitaal afboeken, leert puntje I.2. van de oproeping voor de algemene vergadering.

Dat is een boekhoudkundige ingreep die niets aan het aan flarden geschoten eigen vermogen verandert. Wél schuiven de verliezen zo van de ene naar de andere boekhoudkundige post, zakt het maatschappelijk kapitaal van 4,62 miljard naar 500 miljoen en is de alarmbel even geneutraliseerd.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud