Dexia vangt bot voor cassatie in Nederland

De aandelenleasezaak leidde in Nederland al meermaals tot publiek protest van gedupeerden. ©Martijn Beekman/Hollandse Hoogte

In de aanslepende aandelenleasezaak in Nederland bestaat de kans dat Dexia een belangrijke slag voor de Hoge Raad, de tegenhanger van ons Hof van Cassatie, gaat verliezen. De advocaat-generaal wijst in een advies het cassatieverzoek van de restbank alvast af.

Dexia kampt al zowat 15 jaar met de gevolgen van de aandelenleasecontracten die de groep destijds erfde van Bank Labouchere. Bij die contracten leenden Nederlandse particulieren geld om te beleggen in aandelen, maar dat liep fout toen de beurzen kelderden. Dexia sloot zowat 300.000 dergelijke overeenkomsten. Met zo’n 285.000 klanten is intussen een regeling getroffen, maar met 15.000 anderen niet. In veel gevallen lopen er nog rechtszaken.

Eén van de centrale vragen bij die rechtszaken is de rol van de tussenpersonen bij het sluiten van de contracten zoals de intussen ter ziele gegane makelaar Spaar Select. In bijna de helft van de gevallen is er sprake van een tussenpersoon, zegt Leaseproces, de belangenorganisatie van gedupeerden. En heel vaak had die niet de nodige vergunning om beleggingsadvies te verstrekken, maar gebeurde het toch.

Dat is van belang omdat het hof van beroep van Den Bosch in 2014 oordeelde dat als een tussenpersoon, als aanbieder van het Dexia-product, toch advies verstrekte en Dexia dat wist of behoorde te weten de gedupeerde recht heeft op een vergoeding van 80 procent van de restschuld én de inleg. In plaats van de gebruikelijke 66 procent van de restschuld (en in een beperkt aantal gevallen ook de inleg).

Verwerpen

Dexia was echter naar de Hoge Raad getrokken tegen dat arrest. Ook Leaseproces had het aangevallen voor cassatie. Maar de advocaat-generaal bij de Hoge Raad adviseert nu de Hoge Raad de cassatieberoepen te verwerpen. Dat betekent dus dat het arrest van Den Bosch overeind blijft. Althans als de Hoge Raad het advies in mei volgt. ‘In de meerderheid van de gevallen is dat zo’, zegt woordvoerder Simon Zuurbier van Leaseproces.              

Voor de belangenvereniging is het een belangrijk advies omdat, als het gevolgd wordt, er een hogere vergoeding in zit voor tal van gedupeerden. Zuurbier schat dat dit Dexia 150 miljoen euro extra kan kosten.

We zullen ons met hand en tand blijven verdedigen.
Caroline Junius
Woordvoerster Dexia

Woordvoerster Caroline Junius wil zich daar niet over uitlaten. ‘We kunnen noch vooruitlopen op de uiteindelijke beslissing, noch dit dossier extrapoleren naar de rest. We blijven het nodige doen om deze zaak af te sluiten en zullen ons met hand en tand blijven verdedigen.’

'Niet significant'

De Nederlandse kwestie kwam vorige maand ook ter sprake in het parlement tijdens een hoorzitting rond Dexia. Risicodirecteur Johan Bohets zei toen dat het moeilijk is de omvang van het Nederlandse risico in te schatten. ‘Het hangt af van een aantal factoren maar het risico voor Dexia is niet significant.’ Hij gaf ook een sneer naar Leaseproces zonder de organisatie met naam te noemen door te verwijzen naar ‘een aantal stichtingen met een niet noodzakelijk altruïstisch doel die proberen de rechtspraak almaar verder uit te hollen’.

Vorig jaar velde de Hoge Raad een arrest in twee andere door Leaseproces aangespannen zaken. Daardoor komen meer leasecontractbeleggers alsnog in aanmerking voor een vergoeding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud