Advertentie

Dividend BNP Paribas levert België 192 miljoen op

©Photo News

BNP Paribas houdt zijn dividend even hoog als de voorbije jaren, ondanks de Amerikaanse monsterboete van afgelopen zomer. De Belgische staat mag als grootaandeelhouder rekenen op circa 192 miljoen euro.

BNP Paribas heeft in het vierde kwartaal van 2014 een winst van 1,3 miljard euro geboekt, tegenover 110 miljoen euro een jaar eerder. De jaarwinst klokt af 157 miljoen euro, fors minder dan de 4,8 miljard euro in 2013. De daling heeft alles te maken met de Amerikaanse monsterboete van afgelopen zomer. De Franse groep had daar in het vierde kwartaal van 2013 een eerste provisie voor aangelegd, wat de grote schommeling in de kwartaalwinst verklaart.

De winst over 2014 ligt hoger dan wat analisten verwachten hadden. De consensus lag rond 50 miljoen euro jaarwinst. Zonder uitzonderlijke elementen, waarvan 6 miljard euro toe te schrijven aan de Amerikaanse boete, komt de jaarwinst uit op 7 miljard euro, beklemtoont BNP Paribas. Ook het netto bancair product, zeg maar de omzet, komt hoger dan verwacht uit, op 39,2 miljard euro. 

De Belgische retailactiviteiten krijgen een goed rapport van de Franse moedergroep. De deposito's op zicht- en spaarrekeningen zwollen in 2014 met 5,1 procent aan tot 106,2 miljard euro. De spaarrekeningen afzonderlijk stegen met 3,6 procent tot 64,3 miljard euro. De kredietverlening steeg met 2,1 procent. Het resultaat voor belastingen van de Belgische retailpoot klokt af op 738 miljoen euro, of 15,7 procent meer dan een jaar eerder.
Dochterbedrijf BNP Paribas Fortis, dat ook niet-Belgische activiteiten omvat, komt later met aparte jaarcijfers.

De Franse groep kondigt ondanks de magere jaarwinst een dividend van 1,50 euro bruto per aandeel aan. Dat is evenveel als vorig jaar en het jaar ervoor. De Belgische staat kan opgelucht ademhalen, want het Franse dividendenmanna komt niet in het gedrang. België is met een belang van 10,3 procent, of circa 128 miljoen aandelen, de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Het dividend zal circa 192 miljoen euro bedragen. In de begroting was daar al rekening mee gehouden, want er was een bedrag van 186 miljoen euro vooropgesteld.

Turbulent jaar

Het was een turbulent jaar voor de Franse groep, het moederbedrijf van BNP Paribas Fortis. De Amerikaanse autoriteiten dwongen BNP Paribas tot een boete van circa 9 miljard dollar wegens illegale dollartransacties met staten als Iran en Soedan. De Franse groep doorstond desondanks de Europese stresstest. Een vermoeide Baudouin Prot stapte op 1 december op als voorzitter en ruimde plaats voor zijn dichtste medewerker Jean Lemierre.

Toen de Amerikaanse monsterboete vorige zomer definitief werd, vreesden sommige analisten voor een verlaging of zelfs schrapping van het dividend over 2014. Maar de top van BNP Paribas liet daarna uitschijnen dat ze er niet aan wou raken. Dat is nu bevestigd in de publicatie van de jaarcijfers.

Pessimisme

BNP Paribas is relatief pessimistisch over de nabije toekomst. De bank spreekt van 'een minder goede economische context en renteomgeving' tegenover zijn referentiescenario. 'Die context heeft een negatieve impact op de gegenereerde inkomsten op de deposito's bij de retailbank en heeft niet echt een positieve impact op de kredietmarges', zegt de bank. BNP Paribas wijst ook op de impact van nieuwe belastingen en reglementeringen. 'Dat zal in 2016 leiden tot 370 miljoen euro meerkosten in vergelijking met ons initiële plan', voorspelt de bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud