Eigenaar Fortuneo koopt Keytrade

©Photo News

Crédit Mutuel Arkéa, de eigenaar van de onlinebank Fortuneo, neemt Keytrade Bank over. Dat vernam De Tijd. Beide partijen bevestigen het nieuws.

De Tijd meldde begin september dat Crelan de zakenbank Lazard had gemandateerd om een koper te vinden voor de internetbank Keytrade. Op basis van de ingediende biedingen selecteerden ze een handvol kandidaten: ING, Crédit Mutuel Arkéa (Fortuneo) en Société Générale (Boursorama).

Volgens onze informatie haalt Crédit Mutuel Arkéa nu Keytrade binnen. Voor hoeveel is (nog) niet bekend. In de wandelgangen circuleerde de voorbije weken een overnameprijs van 200 tot 300 miljoen euro. De twee partijen laten weten dat er exclusieve onderhandelingen lope.

Crédit Mutuel Arkéa is via de onlinebank Fortuneo al aanwezig in ons land, maar zijn vestiging is erg klein. Door samen te gaan met Keytrade kunnen de Fransen in ons land een kritische massa bereiken en er online marktleider worden. Fortuneo is sinds februari 2007 actief in België. Het kocht twee jaar nadien de Belgische tak van Cortal Consors.

Keytrade was oorspronkelijk een handelsplatform voor beleggers, maar biedt intussen ook spaarboekjes, levensverzekeringen én online vermogensbeheer aan. De internetbank rondde dit jaar de kaap van 200.000 klanten. De internetbank was tien jaar in de handen van Crelan.

Ze had eind vorig jaar 8,2 miljard euro onder beheer en boekte een bedrijfswinst van 20 miljoen euro. Ze is actief in België, Zwitserland en Luxemburg. Ze opende in 2012 ook een vestiging in Nederland, maar verliet die markt wegens de moordende concurrentie.

Geen noodzaak

Toen bekend raakte dat Keytrade Bank te koop kwam, benadrukte Crelan-CEO Luc Versele dat dat niet was uit financiële noodzaak. 'Na het vertrek van onze Franse aandeelhouder vorig jaar zijn we honderd procent Belgisch en coöperatief verankerd. Naar aanleiding daarvan zijn we bezig met een studie naar welk soort bank we willen zijn en welke waarden we willen uitdragen. We kijken wat de beste toekomst zou zijn voor Keytrade: bij ons of elders', zei hij toen.

De verkoop van Keytrade past in de strategische heroriëntatie die Crelan voert met het oog op een sterkere focus 'op het coöperatieve en toekomstgerichte' bankmodel.

Crelan werd bij de verkoop van Keytrade geadviseerd door de zakenbank Lazard, de financieel adviseur Econopolis en het advocatenkantoor Allen & Overy. Crédit Mutuel Arkéa werd geadviseerd door IFI Partners en de advocaten van White & Case.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud