Ethias plant nieuwe uitkoopactie voor First

©Photo News

De verzekeraar Ethias wil nog voor de zomer een nieuwe afkoopcampagne voor klanten met een First A-rekening lanceren. Dat zou al de zevende zijn.

Ethias wil af van zijn First A-rekeningen omdat die spaarverzekeringen klanten levenslang gemiddeld een jaarlijks rendement van 3,4 procent bieden.

In tijden waarin de rente rond een historisch dieptepunt schommelt, is het voor Ethias een loodzware opdracht al zijn verplichtingen tegenover zijn First-klanten na te komen.

In tijden waarin de rente rond een historisch dieptepunt schommelt, is het voor Ethias een loodzware opdracht al zijn verplichtingen tegenover zijn First-klanten na te komen. Het waren ook de First-rekeningen - jarenlang als sterproduct verkocht - die Ethias in 2008 bijna onderuithaalden.

Onder druk

Onder druk van de toezichthouders begon Ethias zijn First-portefeuille af te bouwen. Toen de verzekeraar zijn eerste uitkoopactie in 2011 lanceerde, was die First A-korf nog goed voor 5,5 miljard euro.

In de jaren daarop volgden nog meer uitkoopcampagnes. De recentste, de zesde in het rijtje, dateert van eind vorig jaar. Toen slaagde Ethias erin zijn nog resterende First-last te halveren door klanten uit te kopen met een premie van 25 procent. In totaal betaalde Ethias al 417,50 miljoen euro aan premies om First A-klanten uit te kopen.

In totaal betaalde Ethias al 417,5 miljoen euro aan premies om First-klanten uit te kopen.

Vandaag heeft Ethias nog voor 700 miljoen euro First-rekeningen op de balans. De raad van bestuur wil die korf nog verder afbouwen. De precieze voorwaarden van de nieuwe terugkoopactie moeten nog worden vastgelegd.

Herstelplan

Ondertussen blijft Ethias ook werken aan een herstelplan. Daarin somt de verzekeraar de noodmaatregelen op die hij zal nemen als zich een nieuwe zware crisis voordoet. Dat is cruciaal voor Ethias, want als de Nationale Bank het plan afkeurt, moet de groep extra kapitaal zien te vinden of zelfs op zoek gaan naar een koper.

Het herstelplan voorziet onder meer in de mogelijkheid om een obligatielening waarop de Vlaamse, de Waalse en de federale overheid in 2012 hadden ingetekend om te zetten in zogenaamde eeuwigdurende obligaties.

Overheden

©Mediafin

De drie overheden, verenigd in de overkoepelende organisatie Vitrufin, hadden voor in totaal 278 miljoen euro ingetekend op die obligaties. Normaal moet Ethias die leningen terugbetalen in 2019, wat flink kan wegen op de solvabiliteit van de verzekeraar.

Maar door de obligaties om te zetten zou dat probleem verholpen kunnen worden. Een andere maatregel die in het plan is opgenomen, is de verkoop van Ethias’ belang van 68 procent in de IT-poot NRB.

Het management heeft zijn plan klaar. Maar de aandeelhouders - de Vlaamse, de Waalse en de federale overheid dus - zitten nog niet op één lijn over de volgorde waarin de noodmaatregelen genomen moeten worden indien nodig.

Het management heeft dus zijn plan klaar. Maar de aandeelhouders - de Vlaamse, de Waalse en de federale overheid dus - zitten nog niet op één lijn over de volgorde waarin de noodmaatregelen genomen moeten worden indien nodig.

Het Waals Gewest houdt vast aan een zelfstandige koers voor Ethias en NRB, twee belangrijke werkgevers. Met andere woorden: Ethias mag wat Wallonië betreft niet verkocht worden.

Vlaanderen en de federale regering zijn dan weer minder happig om zich voor een lange periode te binden aan Ethias. Daarom is er ook discussie over het omzetten van de bestaande leningen in eeuwigdurende obligaties.

Enkele weken extra

Omdat het nog te weinig duidelijk is welke koers de drie aandeelhouders willen varen, heeft de Nationale Bank Ethias enkele weken extra gegeven om zijn herstelplan in te dienen. Het heeft zijn plan wel al ter informatie bezorgd. In de loop van maart vergaderen de aandeelhouders opnieuw. Als er dan groen licht komt, kan Ethias zijn herstelplan definitief indienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud