Fortis verborg massa rekeningen

©ANP XTRA

Fortis Intertrust beheerde het offshoresysteem. Opvolger Intertrust Group geeft de praktijken ook toe.

De bankengroep Fortis, die eind 2008 gered werd met miljarden euro’s belastinggeld en een staatsgarantie, hielp tot dan duizenden rijke klanten bankrekeningen te verbergen achter schermvennootschappen in belastingparadijzen. Dat blijkt uit de Panama Papers, de miljoenen documenten die zijn gelekt bij een Panamees advocatenkantoor.

Rijke klanten van over de hele wereld konden bij Fortis terecht om rekeningen op naam te zetten van offshorevennootschappen op de Britse Maagdeneilanden, de Seychellen tot zelfs op het piepkleine eiland Niue.

Het vroegere Fortis Intertrust beheerde het offshoresysteem tot aan de val van Fortis eind 2008. De huidige beursgenoteerde Intertrust NV gaat in een schriftelijke reactie op onze Panama Papers-onthulling over tot bekentenissen. Intertrust geeft toe dat het tijdens de Fortis-jaren duizenden offshorestructuren moest beheren voor Fortis-bankklanten. Intertrust verhult niet langer dat de praktijken niet deugden, ook al waren de offshorevennootschappen legaal.

‘Na onze afscheiding van Fortis in 2009 hebben we bewust 98 procent van die Fortis-klanten - waarvoor we de offshorestructuren moesten beheren - de deur gewezen. Het strookte niet langer met de hogere normen die we wilden nastreven.’

Huiszoeking

De Panamese autoriteiten hebben inmiddels opnieuw een huiszoeking uitgevoerd in een kantoor van Mossack Fonseca,  meldt de bevoegde procureur. Het advocatenkantoor geldt als de spil in het schandaal rond de Panama Papers. Het gerecht ging over tot de huiszoeking nadat de speurders nieuwe informatie kregen over de mogelijke aanwezigheid in het gebouw van documenten over het beheer van Mossack Fonseca.

Voorts zocht het gerecht naar informatie over bedrijven die in de media vermeld worden wegens betrokkenheid bij het schandaal rond schermvennootschappen in belastingparadijzen. Er werd een 'zeer grote hoeveelheid documenten gevonden die tot het bedrijf zouden behoren'. Maar de openbaar aanklager voegde eraan toe dat Mossack Fonseca de meerderheid van de documenten digitaal bewaart op een honderdtal servers.

Het advocatenkantoor reageerde per communiqué dat het ter beschikking staat van het gerecht en zegt dat de informatie in de bewuste documenten reeds in het bezit was van het gerecht. Op 12 april was er een huiszoeking bij Mossack Fonseca die 27 uur duurde. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud