Geld meteen op de rekening vanaf november 2018

©istock

De Belgische banksector engageert zich om vanaf november 2018 supersnelle betalingen mogelijk te maken. Bij een overschrijving zal het geld meteen op de rekening van de begunstigde komen.

'Consumenten toelaten om snel én continu, zeven dagen per week en 24 uur per dag, betalingen uit te voeren: dat is de ambitie die de Belgische banken vanaf november 2018 willen waarmaken', zegt de sectorfederatie Febelfin.

Betalingen zullen ook op feestdagen en in het weekend verwerkt worden. Het geld zal binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde staan, zelfs wanneer die een rekening bij een andere bank heeft.

De plannen rond flitsbetalingen ('instant payments') bestonden al sinds 2015, maar nu is er een startdatum geprikt. Welke banken vanaf dag één zullen deelnemen, staat nog niet vast.

Investeringen

Nu nemen betalingen nog de nodige tijd in beslag omdat ze verlopen via een systeem van clearing en settlement (verrekening en afwikkeling), waarbij ook centrale banken betrokken zijn. De overgang naar flitsbetalingen zal grote investeringen vergen van de banken. Die moeten zowel gebeuren bij de banken zelf als op het interbancaire niveau. 

Bank J. Van Breda lanceerde in mei vorig jaar al 'vandaagbetalingen'. Overschrijvingen vóór 15 uur naar een andere Belgische bank komen nog dezelfde dag toe.

België wordt een van de eersten op het Europese vasteland om zulke flitsbetalingen aan te bieden. Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Zwitserland bieden het al aan. In onze buurlanden Frankrijk en Nederland zijn ze ook bezig met de ontwikkeling, maar daar zou de uitvoering voor 2019 zijn.

Cashflow

Febelfin wijst erop dat flitsbetalingen niet alleen in het voordeel van de consument zijn, maar dat bedrijven zo hun betalingen sneller ontvangen en zo hun cashflow verbeteren en dat betaalverwerkers en overheden hun financiële diensten zullen kunnen verbeteren.

Op Europees vlak worden ook initiatieven genomen om flitsbetalingen mogelijk te maken. Ook tegen november 2018 moet er binnen de Europese betaalzone Sepa een platform uitgewerkt zijn dat supersnelle betalingen mogelijk moet maken. Alle EU-landen maken deel uit van Sepa, aangevuld met IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino en Zwitserland. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content